esmaspäev, 18. juuni 2018

Kaerahelbe-maasikavahutort krõbedal kaerahelbepõhjal.




Retseptiks olen saanud inspiratsiooni suvest ja maasikatest ning praegu eriti popiks olevast üleöö pudrust. Retsepti üheks põhikoostisosaks on kaerahelbed, mida on kasutatud kolmel erineval moel: krõbedas küpsisepõhjas, kaerahelbevahus, ning röstituna koos kaneeli ja suhkruga tordi peal. Muidugi on lisatud  ka päikeseküpseid maasikaid, mis annavad maasikavahule eriliselt hõrgu ja maasikase maitse. 

Krõbe kaerahelbe põhi:
150 g krõbedaid kaerahelbe küpsiseid
40 g võid

Purusta küpsised köögikombainis. Sama hästi saad seda teha ka käsitsi. Kasuta tugevat kilekotti ja midagi millega küpsised puruks muljuda.
Lisa sulatatud või ja sega ühtlaseks massiks.
Valmista ette ca 20 cm koogivorm. Aseta põhjale küpsetuspaber.
Vala saadud küpsisesegu vormi ja suru tihedalt vastu koogivormi põhja. Abiks võid kasutada näiteks siledapõhjalist kohvikruusi.
Pane vorm külmkappi ca 30 minutiks.
  
Maasikavaht:
300 g puhtatud ja poolitatud päikeseküpseid maasikaid
50 g suhkrut
2 tl želatiini
200 g vahukoort

Pane marjad potti ja lisa ca 20 ml vett ning suhkur. Keeda madala kuumusel mõni minut.
Võta pott pliidilt ja püreesta maasikad. Võid seda teha saumikseriga, siis saad ühtlase püree. Mulle endale meeldib seda teha pudrunuiaga, siis jäävad maasikavahu sisse pisut suurema maasikatükid, mis maitsevad hästi ja näevad ilusad välja.
Paisuta želatiin 2 spl veega ning lisa soojale maasikapüreele. Jälgi, et želatiini segu oleks korralikult pürees lahustunud.
Lase püreel jahtuda toatemperatuurile ja sega hulka vahustatud vahukoor.
Pane saadud segu küpsisepõhjale. Silu pealt siledaks ja aseta külmkappi tarduma. See võtab ca 1 tund.
  
Kaerahelbevaht:
100 g kaerahelbeid
200 ml piima
75 g kvaliteetseid pehmeid kuivatatud aprikoose
50 g suhkrut
200 g vahukoort
2 tl želatiini
Soola

Pane kaerahelbed koos aprikoositükkide ja piimaga ca 1 tunniks likku.
Paisuta zelatiin vees ja sulata vesivannil. Lisa sulatatud želatiini lahus leotatud kaerahelvestele.Lisa näpuotsaga soola, siis tuleb maitse paremini esile.
Vahusta vahukoor suhkruga ja lisa kaerahelbe-želatiinisegule.
Kalla segu koogivormi maasikavahu peale ja lase seista külmkapis üleöö.

Röstitud kaerahelbed:
50 g kaerahelbeid
20 g suhkrut
1 tl kaneeli.

Rösti kaerahelbed kuumal ja kuival pannil. Lisa pannile ka suhkruga segatud kaneel. Sega korraks ja kalla saadud puru kohe kaussi- pannil läheb suhkur kohe kõrbema.  
Niimoodi tehtud kaerahelbed jäävad mõnusad krõmpsud ja suhkru-kaneelisegust moodustub nende ümber mõnus krõmpsuv kiht.


Võta tort külmkust. Eemalda tordivormi küljed ja põhi. Aseta koogialusele.
Raputa tordile röstitud kaerahelbed ja kaunista maasikate ja murelitega. Oma tordil kasutasin ka  kaunistuseks oma aiast pärit herneõisi.

Head isu!





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar