reede, 6. november 2020

Väikese kiiiksuga sidruni-beseekook

 Mõnus muretaignapõhjal sidrunikook.

Taigna jaoks:

175 g jahu

100 g külma võid

1 sl suhkrut

1 munakollane

soola

1 spl vett

Sega jahu, sool ja suhkur. Lisa tükeldatud või ning näpi taigen ühtlaseks ning lisa muna. Vajadusel lisa  vett, et saaksid moodustada ilusa taignapalli.

Suru taigen koogivormi (läbimõõt ca 24 cm) põhja ja külgedele. Küpseta põhja ahjus kõigepealt kaetult ja raskusega 15 minutit 200 C juures. Siis eemalda paber ja raskused ning küpseta veel 8 minutit.Võta koogipõhi ahjust ja lase jahtuda.

Täidise jaoks vajad:

2 spl maisitärklist

100 g suhkrut

2 suure sidruni koor

125 ml sidruni mahla

1 väikese apelsini mahl

85 g võid

4 munakollast

Sega suhkur, maisitärklis ja sidrunikoor. Lisa sidrunimahl ning sega ühtlaseks. Lisa apelsinimahlale vett kuni saad koguseks kokku 200 ml. Lisa saadud segu eelnevalt segatud koostisosadele.

Kuumuta segu keskmisel kuumusel kuni see on on paksenenud. Lisa kuuma kreemi hulka tükkhaaval või ning sega kuni või on sulanud. Klopi munakollased lahti ning hakka munakollastele lisama lusikahaaval kuuma kreemi seda kogu aeg segades. Kui oled lisanud ca 6-8 spl kuuma kreemi, siis või lisada munakollased kuumale kreemile. Sega korralikult ja tõsta pott uuesti pliidile, madalale kuumusele ning kuumuta kuni kreem hakkab vaikselt mulksuma. Kreemi tuleb kuumutamise ajal kogu aeg segada. Kui kreem hakkab mulksuma, siis tõsta see pliidilt ja kalla see kohe eelküpsetatud koogipõhjale.

Kreemi valmistamise ajal valmista besee. 

4 munavalget

200 g suhkrut

2 tl maisitärklist

Vahusta munavalged tugevaks vahuks ning lisa 100 g suhkrut. Vahusta kuni saad tugeva läikiva vahu. Sega ülejäänud suhkur maisitärklisega ning lisa saadud segu samuti munavalgevahule. Vahusta kuni segu on läikiv ja suhkur on sulanud. Määri või pritsi besee kuumale sidrunikreemile ja pane kook ahju küpsema 180 C juurde 20 minutiks, kuni besee on pealt krõbe ja kergelt pruunikas.

Lase koogil täielikult jahtuda enne serveerimist.






Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar