laupäev, 17. oktoober 2020

Pistaatsiakook laimisiirupiga

Mõnus ja mahlane pistaatsiakook, mida sobib eriti hästi serveerida koos vahukoore ja kreeka jogurtiga.

Koogi jaoks läheb vaja:


100 g ilma soolata puhastatud pistaatsiapähkleid

60 g jahu

1 tl küpsetuspulbrit

3 suure laimi riivitud koor

120 g mandlijahu

0,25 tl soola

250 g toasooja võid

200 g suhkrut

4 muna, muna toatemperatuuril

30 g granaatõunaseemneid kaunistuseks


Pistaatsia ja laimisiirup:

90 g suhkrut

125 ml värsket kaimi mahla (kolmest/neljast laimist)

90 g ilma soolata  puhastatud ja jämedalt hakitud pistaatsiapähkleid


Kuumuta ahi 170 C juurde.

Valmista ette ca 20 cm läbimõõduga küpsetusvorm. Põhja pane küpsetuspaber ja küljed määri võiga ning raputa üle jahuga.

Purusta pistaatsiapähkleid köögikombainis koos 1 spl jahuga. Jahu aitab kaasa, et pähklitest ei moodustuks rasvast pastat.

Pane jahvatatud pistaatsiapähklid, ülejäänud jahu, küpstuspulber, sool, laimikoor ja mandlijahu kaussi ning sega ühtlaseks. Tõsta kauss kõrvale.

Pane kaussi suhkur ja või ning vahusta neid elektrimikseriga 4 minutit, kuni moodustub ühtlane ja ilus vaht. Lisa ühekaupa munad samal ajal vahustades. Lase igal munal enne uue muna lisamist korralikult võiga ühineda.

Lisa jahude segu ja sega ühtlaseks taignaks. Kalla taigen ettevalmistatud küpsetusvormi ja silu pealt siledaks. 

Küpseta kooki 45-50 minutit või kuni puutikuga küpsust kontrollides tuleb tikk puhtana koogist välja. 

Kuni kook jahtub valmista siirup. Pane potti suhkur ja laimi mahl ning kuumuta kuni suhkur sulab. Lisa tükeldatud pistaatsiapähklid ja lase siirupil uuesti keema tõusta.

Kalluta veidi jahtunud kook serveerimisalusele nii, et koogipõhi jääb peale. Eemalda koogivorm ja küpsetuspaber ning laota lusikaga siirup koogile.

Lase koogil enne serveerimist täielikult jahtunud. Kaunista kook enne serveerimist granaatõunaseemnetega. Koogi kõrvale paku  vahustatud  vahukoore ja kreeka jogurti segu, kuhu on lisatud suhkrut ning pisut kardemoni.





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar