Siin üks mõnus Brioche saia retsept, mis sobib imehästi kuklite ja ka väikesaiade valmistamiseks.
Taigna eripära seisneb taignapõhja ettevalmistamises/keetmises, mis teeb taigna mõnusalt kerkivaks ja eriti kohevaks.
Koostiosad
Taignapõhi:
20 g nisujahu
60 g piima
25 g vett
Taigna jaoks läheb vaja:
180 g piima, käesoe
1 tl kuivpärmi
30 g suhkrut
415 g nisujahu
1,5 tl soola
1 suur muna, toasoe
1 munakollane
50 g pehmet võid
100 g rosinaid ( pestud ja kuivatatud)
Määrimiseks:
1 muna+ 1 sl vett
3 sl sulatatud võid
Taignapõhja valmistamiseks pane kõik koostisosad potti ning sega vispliga kuni saad ühtlase ilma tükkidetta massi. Kuumuta saadud massi keskmisel kuumusel kogu aeg segades, kuni segu pakseneb (ca 3 minutit). Võta segu pliidilt ja lase jahtuda toatemperatuurile.
Taigna valmistamiseks sega käesoe piim pärmi ja suhkruga. Kata saadud segu rätikuga ning jäta pärm aktiviseeruma ca 10 minutiks. Segu hakkab mullitama.
Sega omavahel jahu ning sool. Lisa jahu ja soolasegule pärmisegu, taignapõhi ning munad. sega kuni moodustub tainas.
Alusta taigna sõtkumist ning lisa võid 1 spl korraga. ära lisa enne järgmist kui eelmine on taignaga ilusti ühtlustunud. Kui või on lisatud ja taignaga ühtlustunud siis lisa rosinad. Sõtku taigent ca 10 minutit, kuni tainas on ühtlane ja elastne.
Vormi taigen palliks ning aseta see õlitatud kaussi. Kata kauss rätikuga ning pane taigen sooja kohta kerkima 1-2 tunniks või kuni taigna kogus on kahekordistunud.
Suru kerkinud taigen pehmelt käega alla ning jaga taigen 8-ks võrdseks osaks. Vooli tükkidest ühtlased ja ümmargused pallid ning aseta need küpsetuspannile kerkima, ca 1 tunniks.
Kuumuta ahi 190 C juurde.
Määri taignapalle muna ja veeseguga ning küpseta ahjus 15-20 minutit kuni need on pealt kuldpruunid.
Eemalda küpsenud saiad ahjust ja määri need kohe sulatud võiga. Lase pannil jahtuda ca 10 minutit ja siis aseta need jahtuma restile.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar