laupäev, 8. detsember 2018

Arroz al horno (Oven baked rice)



See on tüüpiline kodutoit Hispaanias, Alicante provintsis. Tõlkes tähendab see ahjus küpsetatud riisi. Retsepte on erinevaid ja siia rooga saab kasutada väga erinevaid koostisosi mida kapis leidub ja mis sobivad kokkaja maitseeelistustele.
Retsepti valmistamiseks oleks kõige sobilikum kasutada lühikeseteralist Hispaania riisi: Bomba. Aga kahjuks ei õnnestunud seda kusagilt hankida ja kasutasin selle asemel Arborio riisi (risotto riis). Oli väike hirm, et riisiterad võivad kokku kleepuda ja tekitada kreemja konsistentsi aga õnneks seda ei juhtunud (kui siis ainult pisut). 
Arroz al horno on maitseküllane toit, mida on imelihtne valmista ja  ka ajakulu on suhteliselt väike. Hakkama saab ca 1 tunniga aga tulemus on nüansirikas ja sobiv hästi mõnusasse külma talveõhtusse.
Koostisosad:

800 g seapeekonit ehk triibuliha (lõigatud ca 1 cm paksusteks tükkideks)
oliivõli
100 g suitsusinki (tükeldatud ca 1x1 cm suurusteks tükkideks)
150 g verikäkki (tükeldatud ca 1x1 cm suurusteks tükkideks)
1 sibul ( puhastatud ja peeneks hakitud)
2 punast paprikat (puhastatud ja tükeldatud suuremateks tükkideks)
1 suurem tomat (puhastatud ja tükeldatud suuremateks tükkideks)
10 küüslauguküünt (puhastatud ja tükeldatud)
2 tl suitsupaprikat
väike jupike kuivatatud cayenne´i pipart (seda lisa niipalju kui vürtsikat sööki armastad)
400 g purk valgeid ube soolvees (nõrutatud)
8 tüümiani oksakest
1 liiter kanapuljongit
300 g Arborio riisi

Kasuta sellist panni, mille saad hiljem ka ahju panna. Kuumuta ahi 200 C-ni.
Pane pannile pisut oliivõli ja prae searibitükid pannil mõlemalt poolt pruuniks ning tõsta kõrvale taldrikule.

Pane pannile suitsusink ja verikäkk ning prae krõbedaks. Lisa sibul ja paprika ning prae neid mõni minut kuni paprika ja  sibul on muutunud pehmeks.
Lisa tomat ja hauta seni kui ka tomat on pehme.
Lisa küüslauguküüned, suitsupaprika,cayenne´i pipar, valged oad ja tüümiani oksakesed. Sega ja kuumuta mõni minut.

Lisa puljong ning praetud searibi tükid  ja lase kogu segul keema tõusta ning keeda paar minutit. Raputa riis pannile ja vajuta allapoole nii, et riis oleks vedelikuga kaetud. Lase segul keema tõusta ja keeda paar minutit.

Aseta pann ahju ja hoia ahjus 20 minutit. Võta korraks välja ja vaata kas riis on pehme.
Kui tundub, et veel mitte, siis hoia rooga ahjus veel ca 5 minutit. 
Valmis roal on vedelik ära auranud ja riis ning muud koostisosad ei ole kokku kleepunud. 

Serveeri kohe!











Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar