laupäev, 11. september 2021

Nähtamatu õunakook ehk Gâteau Invisible

Puhas Prantsuse klassika ja praegusel õunauputuse ajal üks parimates viisidest õunu kasutada. Koogi nimetus on tulnud sellest, õunu on palju ja tainast vähe. Väike taignakogus peab hoidma õunu koos aga domineerima peaksid ikkagi õunad. Peale koogi küpsetamist tuleb see jahutada ning jäta ööks külmkappi. Siis on kook sealt välja võttes tardunud ja sellest saab lõigata ilusaid tükke.

Vaja läheb:

Puru-koogi peale:

60 g jahu

40 g suhkrut

40 g külma võid

35 g tükkideks hakitud sarapuu pähkleid

näpuotsaga soola


Koogitaigen:

4 muna M suuruses

100 g suhkrut (suhkru kogust reguleeri õunte hapukuse järgi, minul olid keskmiselt hapukad õunad)

130 g jahu

0,25 tl jahvatatud kaneeli

0,5 tl soola

80 g sulatatud võid

500 g puhastatud, kooritud ja viilutatud õunu. viilu paksus ca 3 mm


Kõigepealt valmista koogile puru. Sega omavahel sool, suhkur ja jahu. Lisa kuubikutena või ning näpi segu sõrmedega ühtlaseks puruks. Lisa sarapuupähklid ning sega ühtlaseks. Pane saadud puru külmkappi oma järjekorda ootama.

Valmista taigen. Selleks klopi munad suhkruga kergelt vahule. Lisa kaneel, sool, suhkur ja jahu ning sega ühtlaseks taignaks. Lõpuks lisa sulatatud või.

Vooderda leivavorm (ca 28*11 cm) küpsetuspaberiga nii, et küpsetuspaberi servad ulatuksid niipalju vormi servadest väljapoole. See on vajaliks selleks, et saaksid pärast küpsetamist kasutada küpsetuspaberit koogi vormist väljatõstmiseks.

Pane õunad väikeste koguste kaupa taignasse ning sega õrnalt, et õunatükid, et laguneks. Lao õunatükid ühekaupa ning ühtepidi koogivormi. Vaata, et kõik õunad oleksid ilusti taignaga kaetud. Korda sama tegevust kõikide õuntega. Tainas, mis jääb pärast kõikide õunte kastmist kaussi, see tõsta lusikaga vormi õunte viimasele kihile. Raputa koogile külmkapist võetud puru ning küpseta kooki ahjus 180 C juures ca 50 minutit kuni kook pealt ilus kuldne ning läbiküpsenud.

Lase koogil vormis jahtuda ning tõsta kook ööseks külmkappi tahenema. Enne serveerimist võta kokk vormist välja ning aseta serveerimisalusele ning raputa üle tuhksuhkruga.

Head isu ja ilusat õunaaega!


















Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar