pühapäev, 6. jaanuar 2019

Karjalanpaisti


Esimene peatus meie reisil on Soome.

Soomet tutvustavaks retseptiks valisin  Karjalanpaisti. Traditsionaalselt on tegu vasika- ja sealihast valmistatud pajaroaga, mis on hautatud madalal temperatuuril ning pikka aega. Pikk ning madalal temperatuuril küpsemine annab leemele täidlase maitse. Mõnedes retseptides soovitatakse kasutada ka lihaga konte, mis annavad eriliselt hõrgu maitsebuketi.
Maitsestamiseks kasutatakse sibulaid, porgandeid, vürtspipart, musta pipart, loorberit ja soola. Karjalanpaistit serveeritakse tavaliselt kartulipudru ja soolakurgiviiludega.

Soome 100-ndaks sünnipäevaks aastal 2017 korraldas ELO (ELO on mittetulundusühing, mis  loodi aastal 2009 edendamaks Soome toidukultuuri nii Soomes kui ka rahvusvaheliselt) konkursi Soome rahvustoidu valimiseks. Karjalanpaisti sai sellel  rahvahääletusel hinnalise teise koha. Esimeseks tuli meile tuttav ja omane -  rukkileib http://www.elo-saatio.fi/suomen-kansallisruoka-on-ruisleipa
Rahvahääletusel anti 38500 häält, millest 9783 häält sai rukkileib ja 9375 häält sai  Karjalanpaisti
Kui Soome keel selge, saab põnevat Karjalanpaisti kirjeldust  lugeda ka siit http://www.elo-saatio.fi/karjalanpaisti

Idee oma retsepti  jaoks leidsin siit:
https://kotiliesi.fi/resepti/perinteinen-karjalanpaisti/
Kohandasin retsepti pisut vastavalt oma maitseeelistustele

Koostisosad:
500g vasikaliha 
500 g seakülge
50 g võid
2 sibulat
2 porgandit
2 tl soola
20 tk vürtspipart
3 loorberi lehte
0.5 tl musta terapipart
ca 0,5 dl vett

Lõika liha suurteks tükkideks ca 3 x 3 cm.
Prae lihatükid võiga suures kuumuses pannil pruuniks.
Pane praetud lihad ahjupotti (kaanega) või slowcookerisse (kasutasin Crock-Pot´i).
Koori sibulad ja porgandid ja lisa ka need ahjupotti.
Lisa sool, must pipar, vürtspipar ja loorberi lehed.
Kalla pannile kus liha praadisid vesi ja lase sellel keema tõusta, et saaksid kõik praadimisel tekkinud maitsed-lihamahlad pannilt kätte. Lisa vesi potti liha peale. 
Lase roal ahjus haududa 125 C juures 4-5 tundi või slowcookeris režiimil- low 4-5 tundi. 

Valmis Karjalapaisti liha on pehme ja kaste maitseküllane.
Serveeri koos kartulipudu ja soolakurgiga.

Head isu!


Järgmine peatuspaik on Rootsi 😊


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar