pühapäev, 20. jaanuar 2019

Lefse

Seekord oleme jõudnud Norra ja valmistada otsustasin jälle midagi kartulist.
Norra kartuli lameleiba ehk Lefse´t. 

Lefse´t süüakse palju jõulude ajal. Magus variant on  või, suhkru  ja kaneeliga. Soolane variandina võib serveerida Lefse´t tükikese praetud suitsupeekoni ja magusa sinepiga.

Põhitetsept on pärit siit (mõned pisikesed muudatused siiski tegin):
https://www.sofn.com/norwegian_culture/recipe_box/baked_goods_breads_and_desserts/potato_lefse/

Koostisosad:
3 suurt kartulit (jahused, pudruks sobivad kartulid)
100 g sulatatud võid
100 g piima
0,5 tl suhkrut
1 tl soola
120 g jahu  (lisaks rullimise jaoks)

Keeda kartulid koos koorega ja koori ning purusta kartulid pudruks kuni need on veel soojad. Kartulisegu peab olema ühtlane ja ilma tükkideta. Selleks võid hõõruda kartuli läbi sõela.

Lisa ülejäänud koostisosad ning pool jahust ja sega ühtlaseks taignaks. Kata toidukilega ja aseta tainas kaheksaks tunniks külmkappi.

Lisa teine pool jahust ja sõtku taignaks, Jaga saadud taigen 35 grammi kaaluvateks pallideks. Kasutades taignarulli rulli pallikesed võimalikult õhukeseks. Hoia taigent mida sa parasjagu ei kasuta külmkapis.
Kui rullimise ajal tundub, et oleks vaja jahu, siis võid seda rullimise hõlbustamiseks lisada aga jälgi, et seda ei saaks liiga palju.

Küpseta Lefse´t kuumal pannil kuni pinnale tekivad pruunid laigud. Küpseta mõlemalt poolt aga ole ettevaatlik ja ära üle küpseta.

Serveeri soojalt või, kaneeli ja suhkruga. Soolase variandina sobib kõrvale mahlane praetud suitsupeekon ja magus sinep.

Head isu!

Järgmisel nädalal kohtume Islandil 😊




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar