pühapäev, 4. november 2018

Õuna- martsipani lillesai



See küpsetis on oma olemuselt hästi lihtne.
Kerge pärmitainas, õunad, fariinsuhkur ja martsipanimass. Saiaosa küpsetises on vähemagus ja martsipani-õunatäidis seevastu mõnusalt maitsekas,
Saia on lihtne valmistada, see on maitsev ning kõigele lisaks näeb välja efektsem kui tavaline kringel.

Koostisosad:
25 g pärmi
250 ml piima 
1 tl soola
2 spl suhkrut
1 tl kardemoni
ca 500 g jahu
100 ml toiduõli
1 suurem õun 
1 spl fariinisuhkrut
120 g martsipanimassi
100 g võid

Vedelda pärm suhkruga ning lisa käesoe piim, soo lja kardemon.
Lisa jahu ja õli ning sõtku taignaks. Taigen peab olema pigem pehmem. Lase kerkida ca 1-1,5 tundi või kuni tagen on kerkinud kahekordseks.

Taigna kerkimise ajal koori ja puhasta õun ning lõika ca 1x1 cm kuubikuteks.
Sega õunatükid fariinsuhkruga ja lase seista kuni taigen kerkib.

Kui taigen on kerkinud siis rulli taigen ca 1 cm paksuseks ja lõika välja (näiteks klaasiga)  ca 6-7 cm läbimõõduga ringid. Pane iga ringi keskele 1 õunatükk ja sama suur martsipanitükk. Tõsta üks ringi serv teise serva peale ja vajuta ringi servad tugevalt kinni ning ühenda nurgad. Välja näeb  valmis tükk nagu Hiina õnneküpsis. 
Tõsta tükid (sile serv vastu vormi serva) ca 20 cm läbimõõduga vormi (määri enne õliga), Täida ring ja alusta järgmise ringiga kuni jõuad vormi keskele. Lisa väikesed võitükikesed taignatükikeste vahele. Lase valmis saial kerkida ca 30 minutit ja küpseta ahjus ca 30 minutit 200 C juures. 
Vahepeal võta sai ahjust välja ja määri saia sulavõiga, siis saad saiale ilusa kuldpruuni kooriku.  Sama tegevust korda, kui sai on küpsenud ja võtad selle ahjust välja.

Lase valmis saial jahtuda ja sõelu peale kaunistuseks tuhksuhkrut.




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar