teisipäev, 16. veebruar 2021

Vastlapontšikud

Vastlapontšikute retsept, mis on väga õhulised ja maitsvad. Need on valmistatud pärmitaignast aga taigna valmistusviis on väga erinev tavapärasest pärmitaignast ja taigen sisaldab ka erilisi koostisosi nagu näiteks piiritus. Piirituse lisamine taignale väldib üleliigse õli imendumist pontšikutesse ja aitab kaasa  mõnusa krõbeda kooriku tekkele.

Kõik see eelnev ning lisaks mitmekordne taigna kergitamine teevad nendest pontšikutest imeliselt õhulise ja mõnusa maiuse.

Taigna koostisosad:
50 g värsket pärmi
250 ml piima
3 spl suhkrut
1 tl soola
500 g jahu
1 muna
4 munakollast
50 g sulatatud võid
1 tl vanillisuhkrut
2 tl piiritust

Õli fritüürimiseks



Soojenda piim  ca 30 kraadini. Sega piimaga pärm, 1 spl suhkrut ja 1 spl jahu. Aseta kauss seguga kuuma veega täidetud kaussi ning kata toidukilega. Lase pärmil aktiveeruda ca 15 minutit.
Samal ajal sõelu kaussi ülejäänud jahu, sool ja vanillisuhkur ning sega segamini.
Vahusta munakollased ja muna 2 spl suhkruga väga tugevaks vahuks (see võtab aega ca 15 minutit).

Sega omavahel vahustatud munad, pärmisegu ja jahusegu. Sõtku tainast ca 15 minutit. Kõige lõpuks lisa sulatatud või ja piiritus ning sõtku taigent kuni see on vedelikega ühtlustunud.
Pane taigen rätiku alla sooja kohta kerkima ca 1-1,5 tunniks.

Laota kerkinud taigen jahuga kaetud lauale ning suru taignast õhk välja. Rulli taigen 2 cm paksuseks ja lõika taignast välja ca 6,5-7 cm läbimõõduga ringid. Kata ringid rätikuga ning jäta need 30-45 minutiks kerkima. Samal ajal soojenda õli fritüüris või potis 180  C-ni. Küpseta pontšikuid mõlemalt poolt ca 4 minutit. 
Lase pontšikutel enne täitmist jahtuda.

Täidiseks on vaja:
150 g vaarikamoosi
300 g vahukoort + 3 spl suhkrut


Vahusta vahukoor suhkruga.
Lõika pontšikutel pealt ära mütsike ja uurista pisut sisu välja. Täida  kukkel vaarikamoosi ja vahukoorega ning aseta tagasi äralõigatud mütsike. Raputa pontšikutele tuhksuhkrut.

Söö ja naudi.





2 kommentaari:

  1. Tere

    Kas värske pärmi võib kuivpärmiga asendada?
    Ja millega piirituse asendad võin?

    VastaKustuta
  2. Tere

    Värske pärmi võib asendada kuivpärmiga, siis võib minna lihtsalt kauem aega taigna valmsitamiseks. Piirituse võib asendada väga kange alkoholiga. Näiteks on meil müügil rumm, mille alkoholi sissaldus on 80% ja see peaks sobima, sest alkoholisisaldus on piiritusele väga lähedal.

    VastaKustuta