teisipäev, 2. veebruar 2021

Pirog porkanidest

Porgandipiiraka retsept ja retsept ikka aastast 1864.

Toiduväljakutse 2021 retsept nr. 4

Originaalretsept:

Pirog porkanidest (retsept 669, 658, 657)

Üks ölleklaas rööska külma piima, 3 munna, 1,5 naela woid, natuke sola seggataks ni palju nisujahhuga, et temmast üks pehme taignas saab, tedda ühhe küpsetamisse laua peale pantaks, et tedda käedega parremast woib valmistada. Selle peale woetaks üks puu nui, ja pekstaks sedda taignast üks pool tund sellega, et tema ühtwiisi läbbitehtud saab.

Need porkanid sawad pehmeks keetud ja õige peneks akkitud. Se wäljarullitud pirogitaigna peale pandaks siis kordamisi külma wee ja nattuke woiga kedetud risi, torest, siiwideks leikatud solatud ehk suitsutud kalla, need akkitud porkanid, akkitud kowwad munnad, nattuke pippart, engliswirzi, muskatõiekest ja sola. Nüüd lüaks se teine pol taignast selle ülle, litsutaks need äred sõrmedega öige kowwaste kokko ja tehhaks se terve pirog ühheks pikklikkuks rutuks. Siis woietaks tedda lödut munnaga, puistataks temmale riiwleiba peale ja küpsetaks tedda ahjus küpseks ja pruniks. Tedda antaks prukostiks.

Minu tõlgendus retseptist ja järgi proovitud variant.

Taigna jaoks läheb vaja:

50 ml külma piima

1 muna

150 g võid

200 g jahu 

soola

Taigna koostisosad segada kokku ja sõtkuda seda ca 15 minutit. Mina kasutasin selle jaoks lauamikserit.

Jaga tainas kaheks osaks ning rulli üks pool taignast ristkülikuks ja pane võiga määritud ahjupannile.

Täidise koostisosad:

450 g  porgandeid

100 g riisi 

100 g tuunikala konservi

3 keedetud muna

pipart ja soola

Täidise valmistamiseks keeda riis, munad ja porgandid. Riivi porgandid jämedama riiviga. Sega omavahel riis, riivitud porgand, hakitud muna ja nõrutatud tuunikala konserv. Maitsesta täidis soola ja pipraga. Täidis peab olema tugeva maitseline. Ahjus küpsedes läheb täidise maitse nõrgemaks.

Pane lahtirullitud taignale täidis ja määri taignaservad lahtiklopitud munaga. Rulli lahti teine osa taignast, sama suureks tükiks kui esimene pool taignast. Tõsta teine pool täidisele ja suru piruka servad korralikult kokku, et täidis välja ei tuleks. Määri pirukas pealt lahtiklopitud munaga. Küpseta 180 C juures ca 50 minutit, kuni pirukas on läbi küpsenud ja kuldne.






 




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar