reede, 29. jaanuar 2021

Kook jämmedast leiwast ja öunadest

 

Õunakoogi retsept talvisesse aega ja retsept ikka aastast 1864.

Toiduväljakutse 2021 retsept nr. 3

Originaalretsept:

Woetaks üks woiga wäljamearitud küpsetamissewagen, pantaks nii palju peneks öerutud jämmedat leiba senna sisse et se terwe pöhhi-sest sörmepaksult kaetud saab, peale selle koritaks öige örnad suiounad, leigataks neid öige peneks siivideks ja pantaks neist 1/2 sörme paksune kord ülle se öerutud leiwa küpsewagnase, kallataks siis paar sögilussikad sullatud woid, kel sola ei olle, ülle öunade ja puistataks nendele rohkest sukkrut peale, nattuke peneks leigatud zitronikort, pissud kardamomi ehk ka kaneli. Nenda pantaks nüüd kordamissi eddasi öerutud leiba ja öunu küpsewagnase, kunni ta hästi täidetud on. Pealmisse korra peale, kus öerutud leib peab ollema, kallataks nattuke ennam woid, puistataks sukkrut ja wirzi senna ülle ja tehtaks see kook 3/4 tunni sees küpseks.

Minu tõlgendus:

475 g riivitud õunu

250 g musta leiba (Lõika leib väiksemateks tükkideks ning rösti ahjus. Lase jahtuda ning purusta köögikombainis jämedamaks puruks)

150 g võid (sulatatud)

3 tl kaneeli

150 g suhkrut

Pane lahtikäiva küpsetusvormi põhja küpsetuspaber ning pane sinna 1/3 leivapurust ning pool õuntest.

Pane 1/3 võid õuntele ja raputa sinna ka 1/3 kaneeliga segatud suhkrust. Tee üks sarnane kiht veel ning kõige peale pane ülejäänud leivapuru, või ja suhkur. Küpseta ahjus 200 C juures 45 minutit. Võta ahjust ja lase täielikult jahtuda.

Serveerimise ajal puitsasin koogile tuhksuhkrut ja isetehtud suhkrustatud pihlakaid.







Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar