pühapäev, 17. jaanuar 2021

Supp kannadest, nendele kes terweks akkavad sama

Retsept nr.1- 2021

Esimene retseprt, mis on pärit 1864 aastast. Huvitav lugemine ja  ka katsetamine on põnev. Püüan igast retseptist, midagi erilist tähele panna ja hiljem oma kasuks tööle panna. Selle retsepti puhul on huvitavaks leiuks frikadellid keedetud kanalihast, mis on maitsestatud muskaatpähkliga.

Sobib hästi praegusesse aega kosutuseks ja turgutuseks. Siin kirjas originaal retsept. Originaalretseti järele lisan ka viisi, kuidas mina seda rooga valmistasin. 

Selle suppi tarwis woetaks üks noor kanna, selle et üks wanna wägga rammus oleks. Ka võib üht wanna kanna wõtta. peab agga keik rasv pealt ära woetud sama, ja mitte wägga palju tedda ketma. Se noor kanna saab parrajaks tükkiteks leikatud, külma vee sees leotud ja ka külma veega kema pantud. Kui vahtu on woetud, siis pantaks nattuke sola, üks paar terra engliswirzi ja pipart, üks rasoke woid, ni kui ka 1 peterselijuur ja paar noori porgkanid senna jurde. Woib ka need jured mahhajätta, ja monni tük plumkapstast ehk asparrid, nii kui ka paar pihhutäid peneks tükkideks leikatud pinati- ehk portulasilehti, ehk ka üks pealisstass wersked rohilisi erned suppisse panna. Kui lihha pehmeks ja täitsa kedetud on, siis pantaks üks lussik rööska koort ja wähha leigatud petersellilehti senna jurde, ja kedetaks üks silmapilk sellega läbbi. Kui se supp ühest wannast kannast on, siis leikataks pehmest lihhast ni palju ärra, kui wrikadellideks waja on, se üllejänud saab nendasammoti tükkideks akkitud ja kui se essimenne kedetud. Wrikadellid sawad tehtud nr. 371 järrele.

nr. 371 Wrikadellid aigetelle. Need wrikadellid on keige parremad wassika- ehk kannalihhast tehha. On ta õige peneks akkitud, siis segataks temma natuke röösa kore, 1 munna, nattuke sola, 1 pihhutäie riivleiwa ja muskatöiedega.



Tarvis läheb:

1 kana- ostsin poest ja ei tea kas oli noor või vana :) Kaaluks oli ca 1,5 kg

kaks porgandit hakitud peenemaks

3 tk vürtspipratera ehk pimenti

5 tk mustapipratera

soola

1 lusikatäis võid

200 g külmutatud herneid

Hakitud lehtpeterselli lehti.


Pese kana külma veega ja pane see külma veega keema. Kui vesi on keema tõusnud, siis riisu vaht. Lisa sool, vürtsid, või ja porgand. Keeda kuni liha on pehme.

Tõsta kana potist välja ja lase jahtuda. Kui kana on nii jahtunud, siis eemalda nahk ja kondid Lõika kanaliha peenikeseteks tükkideks ja valmista frikadellid. Sega liha, munad, riivsai ja muskaatpähkliga ning maitsesta soolaga. Vormi frikadellidest väikesed pallid ja pane need keevasse puljongisse. Lisa keevasse puljongisse ka 200 g külmutatud herneid.

Keeda ca 5 minutit a kõige lõpuks lisa hakitud peterselli lehed.

Frikadellide jaoks läheb vaja:

300 g hakitud kanaliha

2 muna 

50g riivsaia

soola

riivitud muskaatpähklit

Serveeri soojalt.






Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar