neljapäev, 21. jaanuar 2021

Kröngel kohwi juurde

Retsept nr.2-2021

Vanast raamatust üks "kröngel kohwi juurde"  :)  Retsept pärit aastast 1864. 

Originaalretsept on selline:

Ühhe ölleklaasi sisse lüaks ni palju munne, et temma üsna täidetud on, woetaks siis 1 ölleklaas leiged rööska koort, 1 öllekaas sullatud ja nattuke jahhutud woid, 1 ölleklaas söelutud sukkrut, 2 1/2 lussikad wersked pärmi, nattuke kardamomi, se koor 1 zitronist ja nii palju kuiwa soendatud nissujahhu, et temmast üks hea sitke taignas woib walmistud sada.

Sedda taignast sötkutaks ni kaua, kunni ta hästi kerkib ja käede küllest ärralahkub;  siis puistataks temma peale nattuke jahhu, kaetaks temma sojast kinni ja lastaks tedda sojas kerkida. Selle peale woetaks ta küpselauale, leigataks tedda tükkideks ni suur kui üks parras õun, lüaks neist tükkidest head tuggewad krönglid ülles, kastetaks se pealminne pool jämme-töukatud sukkru sisse, se enne nattuke nissujahhuga seggatud sanud, ja pantaks neid kohhe ühhe woiga mearitud küpsepanni peale.

Kui nemmad panni peal jälle hästi kerkind on, siis lükkataks neid ahju, kus nemmad parraja soja läbbi öige küpseks ja elepruuniks küpsema peawad. Kui nad ahjust tullewad, seatakse neid söelade peale.

Ja siin minu tõlgendus.

Kuna retseptis on tegu mahuliste mõõtudega, siis võtsin aluseks ühe pisema klaasi ja sellest lähtuvalt on siia restepti ka kogused kirja pandud. Retsept töötas hästi ja kringlid said mõnusad. Sellest kogusest saad umbes 15 kringlikest.

Koostisosad :

2 muna

160 g rõõska koort

120 g suhkrut

120 g sulatatud võid

0,5 tl soola

1 sidruni koor, riivitud

1 tl kardemoni, jahvatatud

25 g pärmi+ 2 tl suhkrut

ca 500 g jahu ( jahu kogust reguleeri taigna tugevuse järgi)

Kringlite katmiseks ca 50 g suurte kristallidega suhkrut (pärlsuhkrut)

Klopi munad lahti. Lisa rõõsk koor, suhkur, sool, sidrunikoor ja kardemon. Sega ühtlaseks. Lisa sulatatud ja pisut jahutatud või. Vedelda pärm suhkruga ning lisa taignale.

Lisa jahu ja sõtku ühtlaseks taignaks. Taigen peab lööma käte küljest lahti ning olema mõnusa pehme konsistentsiga. Pane taigen kaussi ja kata toidukilega ning aseta 90 minutiks sooja kohta kerkima.

Jaga taigen väikesteks õunasuurusteks pallideks (mina kaalusin taigent ja tegin pallikesed suurusega ca 70 g). Pallikestest veereta taignalaual peenikesed vorstikesed ning tee vorstikestest kringlid. Pane kringlikese pealmine pool korraks pärlsuhkru sisse ning aseta kringel küpsetuspaberiga kaetud ahjupannile. Tee nii kõigi taignapallikestega ja pane need uuesti 15 minutiks sooja kohta kerkima enne küpsetamist.

Küpseta kerkinud kringleid ahjus 200 C juures ca 15 minutit või kuni kringlikesed on pealt ilusad kuldpruunid.

Serveeri koos kohviga. 










Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar