pühapäev, 2. mai 2021

Kleepuvad datlirullid petiglasuuriga

Mõnusad pehmed saiarullid, mis on datlitäidisega ja petiglasuuriga.

Tegu on datlisõprade unelmate maiustusega.

Taigna valmistamine võtab aega üleöö külmkapis aga veidi pingutust ning tulemus on tõepoolest seda väärt.

Vaja läheb:

160 g hapendatud petti

7 sl toiduõli

1 suur muna

50 g pruuni rafineerimata roosuhkrut

1 pakk (11 g) kuivpärmi 

375 g jahu

0,25 tl soodat

1 tl soola

Täidis:

180 g kuivatatud kividetta datleid

2 tl kaneeli

0,5 tl soola

3 spl õli

50 g+ 50 g pruuni rafineerimata roosuhkrut

Glasuur:

80 g tuhksuhkrut

3 sl petti

1 tl vanillisuhkrut

Taigna valmistamine:

Sega omavahel pett ja 6 sl õli ning soenda see segu potis käesoojaks.  Sega omavahel pärm, muna ja suhkur ning lisa saadud segu petile. 

Sega omavahel sooda, sool ja jahu ning lisa taigna vedel osa. Sega tainas ühtlaseks ning sõtku ca 5 minutit kuni saad ühtlase, läikiva ja elastse taigna. 

Rulli tainas jahuga kaetud laual ruudu kujuliseks (külje pikkus 20 cm). Voldi nüüd tainas ristkülikuks (20*10 cm). Patsuta taignatükk siledaks ning voldi see ruuduks (10*10 cm). 

Rulli nüüd tainas uuesti ruudu kujuliseks (külje pikkus 20cm) ning voldi tainas uuesti ristkülikuks ja ruuduks. Määri kauss 1 spl õliga ning aseta taignatükk kaussi, keera taignatükkil ka teine pool, et mõlemad pooled oleksid õliga kaetud. Kata kauss toidukilega ning pane külmkappi kerkima. Taigen on valmis siis kui kogus on kahekordistunud - see võtab aega vähemalt 8 tundi kuni 1 päev.

Täidise valmistamiseks pane datlid kaussi ning kata need kuuma veega. Lase kuumas vees datlites seista ca 10 minutit, kuni datlid on pehmenenud. Kurna datlitelt vesi ning pane datlid köögikombaini. Lisa kaneel, 50 g suhkrut, sool ja 2 sl õli. Püreesta datlid ühtlaseks seguks ning säilita segu külmkapis enne kasutamist. Enne taignale määrimist soenda datlipüree uuesti toatemperatuurile.

Määri ümmargune ahjupann (läbimõõt ca 25 cm) ülejäänud 1 sl õliga. Pane taigen jahuga ülepuistatud lauale ning rulli tainas jahuga kaetud laual ruudu kujuliseks (külje pikkus 20 cm). Voldi nüüd tainas ristkülikuks (20*10 cm). Patsuta taignatükk siledaks ning voldi see ruuduks (10*10 cm). 

Kui tundub, et tainas on sitke ja ei taha koostööd teha, siis jäta tainas lauale puhkama 5 minutiks ning proovi siis uuesti. Rulli tainas ruuduks (külje pikkus 30 cm). Määri datlipüree taignale peaaegu täies ulatuses jättes vabaks ainult c a 1 cm sinust kaugemas servast. Puista datlipüreele 50 g suhkrut. 

Alusta taignarullimist enda poolsest servast ning rulli taigen tihedalt vorstiks. Kasutades teravat sakilist nuga lõika kummaltki poolt vorsti ca 1,5 cm tükk ning tõsta kõrvale. Lõika vorst kolmeks võrdseks tükiks ning iga tükk veel kolmeks võrdseks tükiks. Nii saad üheksa ühesuurust tükki. Tõsta valmis tükid ettevalmistatud pannile. Kata pann fooliumiga ning lase kerkida kuni rullide suurus on kahekordistunud. See võtab aega ca 2 tundi, sõltuvalt kergitamise koha  temperatuurist.

Kuumuta ahi 180 C juurde. Tõsta pann koos foliumiga ahju ja küpseta kaetult 20 minutit. Eemalda foolium ning küpseta kuni rullid on kuldpruunid ca 15-25 minutit. Võta ahjust ning lase kergelt jahtuda.

Glasuuri valmistamiseks sega tuhksuhkur, vanillisuhkur ning pett. Sega ning pintselda saadud seguga veel soojad datlirullid.






Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar