pühapäev, 21. november 2021

Karamellikastmes küpsetatud õunarullid


Mõnusad ja maitsvad ning sügisesse sobivad küpsetised. Maitse annavad või, suhkur ja vürtsid. Ja kõiki neid koostisosi pole mitte vähe...

Taignale läheb vaja:

240 ml piima

100 g + 1 tl suhkrut

2,25 tl kuivpärmi

1 tl soola

45 g õli

1 muna

520 g jahu + veel taigna sõtkumiseks ja rullimiseks

Soojenda piim käesoojaks ning lisa piimale pärm ja 1 tl suhkrut. Sega ja lase aktiveeruda ca 5 minutit.

Lisa piimale ülejäänud suhkur, sool, õli ja muna ning sega ühtlaseks. Lisa jahu ja sõtku tainast ca 2 minutit (tainas jääb mõnusalt pehme).

Vormi taignast pall ja pane see kergelt õlitatud kaussi kerkima. Kata toidukile ja köögirätikuga sooja kohta seisma ca 1,5 - 2 tunniks.

Kuni tainas kerkib, siis valmista kaste.


Kleepuva kastme jaoks läheb vaja:

150 g fariinsuhkrut

120 g sulatatud võid

80 g heledat siirupit

Sulata pannil või ning sega sisse pruun suhkur ja siirup. Sega seni kuni või on segunenud ja kaste näeb välja nagu karamell.

Lase kaste keema tõusta ja kuumuta ca 30 sekundit. Võta kõrgete servadega ahjupann suurusega ca 22*32 cm ja laota selle põhjale kaste ning tõsta pann kõrvale.

Täidise jaoks läheb vaja:

75 g fariinsuhkrut

50 g suhkrut

200g  kuubikuteks tükeldatud õunu

3 tl piparkoogimaitseainet

2 sl maisitärklist

100 g toasooja pehmet võid

Valmista kausis täidis. Lisa pruun suhkur, maisitärklis ja piparkoogimaitseaine. Sega ühtlaseks.

Rulli tainas jahuga kaetud laual ristkülikuks (suurus ca 30*45 cm). Määri taignale toasoe või. Raputa taignale 3/ 4 täidise purust (maitseained, suhkur ja tärklis). Sega ülejäänud täidis tükeldatud õunadega ja puista õunad taignale. Alusta rullimist taignatüki pikemast küljest ja rulli tainas tihedaks rulliks.

Lõika taignarull 12-tks tükiks ning aseta tükid ahjuplaadile otse kastme peale. Kata toidukilega ning jäta kerkima ca 45 minutiks kuni 2 tunniks ehk seniks kuni rullid on ilusti paisunud ca kahekordseks.

Glasuuri jaoks läheb vaja:

100 g tuhksuhkrut

50 g võid

0,5 tl vanillisuhkrut

1-2 sl vahukoort

Kui rullid on kerkinud kuumuta ahi 175 C juurde ja küpseta 30-40 minutit. Rullid peavada jääma kergelt kuldpruunid. Võta rullid ahjust ja lase jahtuda enne glasuuriga katmist ca 5 minutit.

Glasuuri valmistamiseks pane potti kõik glasuuri koostisosad ning lase neil keema tõusta. Lase glasuuril pisut jahtuda ja kalla siis glasuur veel soojadele rullidele.

Serveeri rulle koos kastmega.


 








Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar