teisipäev, 16. november 2021

Kürbisleib

 2021 toiduväljakutse retsept nr. 11 (914) ja ikka aastast 1864.

Kui üks kürbisesesupp piimaga kedetud on ja üks jaggu sest järrele jääb, siis woib sellega üks wägga hea maoga, õrn leib küpsetada. On se kürbissesupp ni kaugele ärrajahtunud, et ta agga leige weel on, siis seggatakas tedda õige kuiwa, essite soentud ja söelutud nissujahhu ja paar sügilussika werske pärmiga ühheks hästi kohhedaks taignaks sisse ja lastaks tedda sojas hästi kerkida. On 1/2 toopi weddelaga se taignas sisse seggatud, siis sökkutaks, ni pea kui ta hästi töusnud on, 1/2 naela wäljapestud, sullatamatta woid, 6 lodi söelutud sukkrut, paar pihhutäid õige peneks töukatud maggusad ja mönned mörrudat mandlid, ka nattuke zitronikort ja pissud kardamomi senna sisse ja pantaks nii palju jahhu senna jurde, et se taignas õige sitkeks saab. Selle peale lastaks tedda weel kerkida ja tehhaks siis eddasi ülleslõmisse ja küpsetamisse jures just nenda, kui Nr. 906 sees leiwast üeltud on.

Retsept selge ja hakkame küpsetama. :)

Neid vanu retsepte lugedes tundub, et pidid olema ikka väga nutikas kui soovisid selle raamatu retseptide järgi midagi küpsetada.

No nii hakkame peale, siin on minu retsept, mis tuletatud 1864 aasta retseptist aga koos koguste ja tegemise õpetusega.

Vaja läheb:

250 g muskaatkõrvitsapüreed piimaga (Puhasta kõrvits aga ära koori. Küpseta ahjus 200 C juures kuni kõrvits on pehma ja lase sellel jahtuda. Eemalda näppudega koor ja püreesta kõrvits saumikseriga. Võta 150 g püreed + 100 g piima ja sega ühtlaseks. Ülejäänud kõrvitsapüreest tee kõrvitsasuppi)

400 g nisujahu

50 g pärmi

100 g võid toatemperatuuril

100 g suhkrut

100 g mandlijahu

1 tl soola

1 sidruni riivitud koor

Sega kõrvitsapüree, soola, 150 g jahu ja 50 g pärmiga. Sega ühtlaseks ja jäta sooja kohta kerkima, kuni taignakogus on kahekordistunud. Sõtku tainas alla ja lisa suhkur, jahu, sidunikoor, mandlijahu ja toasoe või. Sõtku ca 5 minutit ja jäta rätiku alla sooja kohta kerkima kuni kogus on kahekordistunud.

Võta tainas ja pane leivavormi, ning lase veel kerkida ca 30 minutit ning küpseta 200 C ca 40 minutit, kuni leib on pealt mõnusalt pruunikas.








Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar