esmaspäev, 15. november 2021

Lasanje

Koostisosad ühele mõnusale Itaaliapärasele lasanjele:

Koostisosad:

12 värsket pasta lehte (ca 200 g durumnisujahu ja 2 muna)

50 g värskelt riivitud Parmesani juustu

50 g külma võid, lõigatud 1 cm kuubikuteks

maistestamiseks soola ja pipart 

Bechamel kastme jaoks läheb vaja:

100 g soolast võid

100 g nisujahu

1 l piima

50 g värskelt riivitud Parmesani

0,25 muskaatpähklit, värskelt riivitud

Lihakastmele läheb vaja:

5 sl oliivõli

1 suur sibul, kooritud ning peeneks hakitud

1 suur porgand, kooritud ja tükeldatud

1 suur paprika, tükeldatud

300g veisehakkliha + 300 g kodust hakkliha

150 ml kuiva Itaalia punast veini

500 g passatat (tomatipüree)

1 sl tomatipastat

soola, musta pipart

Valmista lihakaste. Kuumuta oliivõli pannil keskmisel kuumusel ning prae sibul, paprika ja porgand. Lisa hakkliha  ning küpseta kuni liha muudab värvi (ca 5 minutit). Maitsesta soola ja pipraga ning küpseta veel 5 minutit. Lisa vein ning keeda pisut kuni alkohol aurustub. Lisa tomatipüree ja tomatipasta ning jäta kaste ca 2 tunniks madalale temperatuurile hauduma, et kõik maitsed seguneksid ja tugevneksid.

Bechamel kastme valmistamiseks pane potti või ning lase sel sulada. Lisa jahu ja kuumuta jahu koos võiga. Hakka vaikselt lisama piima, samal ajal kastet kogu aeg vispliga segades. Sega kuni saad ühtlase kastme. Lisa kastmele riivitud Parmesani juust ning sega ühtlaseks. Lisa kastmele riivitud muskaatpähkel ja maitsesta kaste soola ja pipraga.

Valmista pasta. Selleks pane köögikombaini 150 g durumnisujahu ja 2 muna. Sega ühtlaseks ja vajadusel lisa jahu. Sõtku köögikombainiga ca 3 minutit ning võta siis taignapall välja ja mässi toidukilesse. Jäta taignapall puhkama ca 10 minutiks. Rulli pastamasinaga valmis pastalehed (mina tegin kõige õhemad ehk siis oma masinal 9-nda astmega).

Alusta lasanje kokkupankeut. Sellest kogusest sain kaks vormitäit (vormis suurus 15*25 cm).

Vormide põhja määri õhuke kiht bechamel kastet ning aseta sinna peale pastalehed. Vajadusel võid lehti parajamaks lõigata, et need paremini vormi sobituksid. Määri lehtedele bechamel kaste ja siis kiht lihakastet. Kata lihakaste pastalehtedega. Tee sama operatsiooni veelkord. Viimasele pastalehele määri bechamel kaste ja raputa peale Parmesani juust ning kuubikutest lõigatud või.

Küpseta lasanjet ahjus 180 C juures ca 1 tund ja 30 minutit, kuni vorm on pealt mõnusalt kuldne.

Tõsta lasanje ahjust välja jahtuma ja tahenema ca 10 minutiks ja siis serveeri kohe.

Head isu!






Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar