Retseptiks olen
saanud inspiratsiooni suvest ja maasikatest ning praegu eriti popiks olevast
üleöö pudrust. Retsepti üheks põhikoostisosaks on kaerahelbed, mida on kasutatud
kolmel erineval moel: krõbedas küpsisepõhjas, kaerahelbevahus, ning röstituna
koos kaneeli ja suhkruga tordi peal. Muidugi on lisatud ka päikeseküpseid maasikaid, mis annavad
maasikavahule eriliselt hõrgu ja maasikase maitse.
Krõbe kaerahelbe
põhi:
150 g krõbedaid
kaerahelbe küpsiseid
40 g võid
Purusta küpsised köögikombainis.
Sama hästi saad seda teha ka käsitsi. Kasuta tugevat kilekotti ja midagi
millega küpsised puruks muljuda.
Lisa sulatatud
või ja sega ühtlaseks massiks.
Valmista ette ca
20 cm koogivorm. Aseta põhjale küpsetuspaber.
Vala saadud
küpsisesegu vormi ja suru tihedalt vastu koogivormi põhja. Abiks võid kasutada
näiteks siledapõhjalist kohvikruusi.
Pane vorm
külmkappi ca 30 minutiks.
Maasikavaht:
300 g puhtatud ja
poolitatud päikeseküpseid maasikaid
50 g suhkrut
2 tl želatiini
200 g vahukoort
Pane marjad potti
ja lisa ca 20 ml vett ning suhkur. Keeda madala kuumusel mõni minut.
Võta pott
pliidilt ja püreesta maasikad. Võid seda teha saumikseriga, siis saad ühtlase
püree. Mulle endale meeldib seda teha pudrunuiaga, siis jäävad maasikavahu
sisse pisut suurema maasikatükid, mis maitsevad hästi ja näevad ilusad välja.
Paisuta želatiin
2 spl veega ning lisa soojale maasikapüreele. Jälgi, et želatiini segu oleks
korralikult pürees lahustunud.
Lase püreel
jahtuda toatemperatuurile ja sega hulka vahustatud vahukoor.
Pane saadud segu
küpsisepõhjale. Silu pealt siledaks ja aseta külmkappi tarduma. See võtab ca 1
tund.
Kaerahelbevaht:
100 g
kaerahelbeid
200 ml piima
75 g
kvaliteetseid pehmeid kuivatatud aprikoose
50 g suhkrut
200 g vahukoort
2 tl želatiini
Soola
Pane kaerahelbed
koos aprikoositükkide ja piimaga ca 1 tunniks likku.
Paisuta zelatiin
vees ja sulata vesivannil. Lisa sulatatud želatiini lahus leotatud
kaerahelvestele.Lisa näpuotsaga soola, siis tuleb maitse paremini esile.
Vahusta vahukoor
suhkruga ja lisa kaerahelbe-želatiinisegule.
Kalla segu koogivormi
maasikavahu peale ja lase seista külmkapis üleöö.
Röstitud
kaerahelbed:
50 g kaerahelbeid
20 g suhkrut
1 tl kaneeli.
Rösti kaerahelbed
kuumal ja kuival pannil. Lisa pannile ka suhkruga segatud kaneel. Sega korraks
ja kalla saadud puru kohe kaussi- pannil läheb suhkur kohe kõrbema.
Niimoodi tehtud
kaerahelbed jäävad mõnusad krõmpsud ja suhkru-kaneelisegust moodustub nende
ümber mõnus krõmpsuv kiht.
Võta tort
külmkust. Eemalda tordivormi küljed ja põhi. Aseta koogialusele.
Raputa tordile
röstitud kaerahelbed ja kaunista maasikate ja murelitega. Oma tordil kasutasin
ka kaunistuseks oma aiast pärit herneõisi.
Head isu!
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar