laupäev, 22. september 2018

Ploomi galett frangipanega ja murakamoosiga


Galeti taigen on valmistatud speltajahuga. Täidises on kasutatud röstitud mandleid ja päikeseküpseid ploome. 
Valmis küpsetis sobib imehästi serveerimiseks koos vanillijäätisega. Selleks peaks galett olema pisut soe või tuleks see mikrolaineahjus pisut üles soojendada, et jäätisepall galetil hakkaks kergelt sulama.

Taigen:
200 g speltajahu
1 spl suhkrut
120 g külma võid
soola

Näpi või koos jahu, suhkru ja soolaga taignaks. Lisa ca 2 spl vett, et moodustuks taignapall.
Sõtku ühtlaseks ja mässi toidukilesse ning aseta külmkappi ca 30 minutiks.

Frangipane:
100g röstitud mandleid (koorimatta)
15 g võid
1 sl spelta jahu
0,5 tl vanilliekstrakti
50 g suhkrut
1 muna

Purusta mandlid köögikombainis peeneks (peaaegu jahuks). Lisa või, suhkur, jahu ja vanilliekstrakt. Sega  köögikombainiga ühtlaseks puruks . Kõige lõpuks lisa muna ja lase segu köögikombainiga ühtlaseks pastaks.

Täidis:
400 g ploome
1 tl suhkrut
3 spl muraka moosi

Tükelda ploomid sektoriteks ja eemalda kivid. 
Sega suhkruga ja jäta toatemperatuurile seisma.

Määrimiseks:
1 muna 
2 tl suhkrut

Kuumuta ahi 160 kraadini.
Rulli taigen küpsetuspaberil õhukeseks  (paksus ca 0,5 cm) ja ümmarguseks. Taigna servad ei pea olema ühtlased ja siledad.
Määri taignale murakamoos nii, et ca 4 cm taigna servast jääb vabaks (see on galetti serva tegemiseks).
Murakamoosile määri ühtlaselt frangipane nii, et murakamoos oleks ühtlaselt kaetud. Aseta frangipanele pooled ploomid ja suru need täidise sisse.
Keera taignaservad täidise peala, et moodustuks pirukas.
Määri taignaservi lahtiklopitud munaga ja raputa peale suhkur.
Aseta valmis galett koos küpsetuspaberiga ca 30 minutiks sügavkülma.
Küpseta ahjus ca 50 minutit. Lisa galetile teine pool ploomidest.
Lase pisut jahtuda enne serveerimist.







Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar