teisipäev, 25. juuni 2019

Jaanipäeva jogurtitort mahlase apelsinibiskviidiga

Jaanipäeva jogurtitort mahlase apelsinibiskviidiga on kerge ja suvine valik. Mõnusalt puuviljane ja kreemja jogurtikreemiga tort sobib imehästi just Jaanipäeva pidulauale. 

Koogipõhi:
2 suurt apelsini
6 muna
250 g suhkrut
80 g mandlijahu
170 g nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
näpuotsaga soola

Eelkuumuta ahi 170 C- ni. Võta 20 cm ümmargune lahtikäiv koogivorm ja kata selle küljed ning põhi küpsetuspaberiga.
Pane terved apelsinid potti külma vette. Lase veel keema tõusta ning keeda apelsine kuni need on täiesti pehmed. Nõruta ja lase apelsinidel täielikult jahtuda. Püreesta apelsinid köögikombainis ühtlaseks. 
Sega omavahel jahu, mandlijahu, küpsetuspulber ja sool.
Vahusta munad ja suhkur tugevaks vahuks. Lisa püreeritud apelsinid ja kuivained. Sega ühtlaseks ning kalla tainas koogivormi.
Küpseta ca 1 tund.  Puutikuga koogi valmidust kontrollides peab tikk jääma puhtaks.

Virsikutäidis:
600 g virsikuid
200 g suhkrut
50 g vett
Puhasta virsikud kividest ja lõika sektoriteks. Keeda veest ja suhkrust siirup (ca 5 minutit) ning lisa siis virsikud. Keeda veel ca 5 minutit ja tõsta jahtuma.

Kreem:
30 g želatiini
70 g vett
400 ml  Alma vahukoort
100 g suhkrut
1 pakk  Alma klassika virsiku-papaia jogurtit (1 kg) 

Pane želatiin külma veega likku mõneks minutiks. Sulata želatiin mikrolaineahjus ühtlaseks vedelikuks. Lase segul pisut jahtuda. Hakka vaikselt segule lisama jogurtit ja sega kogu aeg, et kreemi sisse ei tekiks tükke.
Vahusta vahukoor suhkruga ja lisa see jogurtile. Sega kreem ühtlaseks.

Tordi kokkupanek:
Lõika jahtunud tordipõhi kolmeks võrdseks kettaks.
Pane esimene kiht alusele, millelt soovid torti serveerida.
Pane tordipõhja ümber tordivormi rõngas, mis on vooderdatud küpsetuspaberiga. Paber peab olema ca 4 cm kõrgem kui tordivormi rõngas. See on vajalik, sest kook tuleb kõrge ja kõik kihid peavad ilusti ära mahtuma.
Immuta tordipõhja virsikutäidise siirupiga ja laota põhjale pool virsikutest ning kata 1/ 3 kreemiga. Tõsta kook külmkappi, et jogurtikreem tarduks. 
Kui jogurtikreem on tardunud piisavalt tugevaks aseta sellele järgmine tordipõhja kiht. Immuta tordipõhja virsikutäidise siirupiga ja laota põhjale pool virsikutest ning kata teise osa kreemiga.  Tõsta kook uuesti külmkappi, et jogurtikreem tarduks.  
Kui ka see kiht jogurtikreemi on tardunud piisavalt tugevaks aseta sellele viimane tordipõhja kiht. Immuta põhja virsikutäidise siirupiga ja kata kolmanda osa kreemiga. Lase tordil tarduda külmkapis vähemalt kuus tundi.

Enne serveerimist eemalda tordivormi rõngas ja küpsetuspaber. Kaunista virsikute, metsmaasikate, söödavate lilleõite ja melissi lehtedega.

Ilusat jaanipäeva! 

Retsept valmis koostöös Valio Eesti AS-iga.





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar