esmaspäev, 3. juuni 2019

Rabarberi galett

Käes on kevad ja rabarberi hooaeg. Kevadeti on minu lemmikuks olnud ikka Rabarberi Tosca aga tundub, et nüüd olen leidnud teise lemmiku Tosca koogi kõrvale. Muretaignast mahlane rabarberi galett. Seda võib süüa nii jäätise kui vahukoorega aga sobib imehästi ka ilma.
Selle koogi puhul ühe tüki söömisega piirdumine on raske. 

Valmistamine on lihtne. Selleks läheb vaja:

Tainas
180 g jahu
1 sl suhkrut
näpuotsaga soola
150 g külma võid
3 sl jääkülma vett

Täidis ja kate
200 g rabarberit - lõigatud ca 1 cm suurusteks tükkideks
6 sl suhkrut
1,5 sl maisitärklist
1 muna
4 sl mandlilaaste
1 sl suhkrut

Taigna jaoks sega kausis jahu, suhkur ja sool. Lõika võist väikesed tükikesed ning sega või jahuga. Näppudega tee võist ja jahusegust ühtlane puru. Lisa jääkülm vesi ühe lusikatäie haaval ja vormi taigen. Ära taigent sõtku vaid suru see ühtlaseks palliks ning mässi toidukilesse. Hoia tainast enne kasutamist külmkapis vähemalt tund aega.

Võta taigen külmkapist ja lase taignal toatemperatuuril mõni minut soojeneda, et seda oleks võimalik rullida. Rulli taigen küpsetuspaberil ringikujuliseks. Taigna paksus peaks olema ca 0,5 cm.

Täidise valmistamiseks sega suhkur maisitärklisega. Lisa tükeldatud rabarber ja sega korralikult läbi. 
Laota rabarber lahtirullitud taignale. Jäta servadest vabaks ca  5 cm. Tõsta vabaks jäetud taignaservad täidise peale. Galeti keskelt jääb täidis paistma. Pane galett 15 minutiks külmkappi enne küpsetamist. Määri galeti servad lahtiklopitud munaga, ning puista servadele mandlilaastud ja 1 sl suhkrut.

Küpseta galetti ahjus 200 C juures  35-40 minutit. Lase jahtuda enne serveerimist.




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar