esmaspäev, 5. aprill 2021

Kapstas walge, täidetud (willitud)

Toiduväljakutse retsept nr.8 ja ikka aastast 1864.

Seekord väga põnev ja eriline retsept ehk siis täidetud kapsapea, mis on ahjus küpsetatud.

Siia panen kirja ka originaalretsepti, täpset nii nagu see kokaraamatus kirjas on (195)

Üks suur kapstapea saab wee sees nattuke solaga polpehmeks kedetud, siis woetaks temma wälja ja lastaks ta ärrajahtuda. Nüüd tehhaks temma pealtpoolt seest öneks, nenda et üks sörmepaksune jaggu lehti ülle jääb ja et need ärra ei laggune. Üks lussik woid õerutaks wahhuks, kkitaks pool neist wäljaleigatud lehhedest öige peneks, pantks se woi jurde ja weel 3 munna, 1/2 korteri rööska kort, 2-3 pihhutäid riiwleiba, natuke muskatõied, sola ja sukkrut. On nüüd keik hästi läbbi seggatud, siis täidetaks selle seggamissega se önes kapstapea, kaetaks temma pealt lehedega kinni, woietaks tedda kloppitud munnaga, puistataks riiwleiba ülle ja seataks tedda panni peale, kelle sees essiteks 1 lussik woid on sullatud ja mõnnet puu pilpat ruutuseteks (quadrate) kapstale pöhjaks pantud sanud. Nenda walmistud, lükkataks se kapsta pea ahju ja pradidaks tedda saggeda woiüllewallamissega 1 tunni sees küpses. Se walmis sanud kapsta pea pantaks ühhe soja liua peale, ehhitadaks tedda proditud lihhavorsti- ehk kotulettidega ja antaks see soost nr. 357  senna kõrwa.


Nüüd minu versioon sellest roast.

Koostisosad:

1 kapsapea ( ca 1,5 kg)

3 spl võid

3 muna

75 g vahukoort

40 g riivsaia

soola, jahvatatud musta pipart

2 tl suhkrut

1 muna määrimiseks


Keeda kapsapea pool pehmeks ja lase sellel jahtuda.

Uurista kapsapea sisu välja nii, et kapsapeal jääks alles ca 2 cm välimisi lehti. 

Haki peeneks ca 300 g kapsalehti, mis kapsapea seest välja uuristasid.  Lisa muna, vahukoor ning riivsai ja maitsesta soola, musta pipra ja suhkruga. Kata kapsapea pealt kapsalehega ning määri munaga ja raputa peale riivsaia.

Sulata ahjupannil 3 spl võid ja aseta kapsapea pannile. Kapsapea alla pane väikesed puidulipid, et kapsas ei jääks vastu pannipõhja. Küpseta ahjus 200 C juures ca 1 tund. Küpsemise kestel kasta kapsast kogu aeg sulatatud võiga.

Serveeri soojalt liual.







Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar