reede, 16. aprill 2021

Klopps lihhaplätskestest

 2021 toiduväljakutse retsept  nr. 9 ja ikka aastast 1864.


Selle retsepti jaoks sain abi ka Eesti Rahva Muuseumist. Uurisin sealt mida tähendab töuraliha?

Muuseumilt sain sellise vastuse:

Lida Panck on eesti kokandusajaloo klassik, tema raamatuid anti 19. saj. lõpukümnenditel ja 20. saj. algul välja nii saksa kui eesti keeles ligi 10 tuhat eksemplari ja seega mõjutas ta tublisti meie rahva, eeskätt küll linnarahva toidulauda.

Tõur on veise vananenud üldnimi, seega tõuraliha = loomaliha. Tõurastama - loomi tapma, seega tõuraliha võib mõnes seoses tähendada ka igasuguse tapetud looma liha.

Originaalretsept (379):

Nende plätskeste tarvis akkitaks 1 tük pehmeks kedetud töura- ehk talleliha 1 sibbulaga õige peneks. On arvata üks kuhjaga suppitaldrek akkitud lihha, siis segataks sedda 2 munna, pissud wähham kui 1/2 korteri appu kore, 2-3 pihhutäie reiiwleiwa, nattuke tõugatud pippra, ingweri, engliswirzi ja muskatõiedega ja sola maitsmisse järrel. Sest seggamissest nüüd jahhu jurelissamistea ümmargussed plätskessed, panaks - neid ühhe panni peale pallawa woi sisse, lükkataks nemmad siis ühte mitte wägga pallawasse ahju ja lastaks plätskessed pealt ja alt küpseks ja pruniks pradida. Senna juurde antaks üks sinnepisoost, ni kui Nr. 514 näitab.

Siin minu järgi katsetatud retsept.

Koostisosad:

500 g veise hakkliha

1 sibul peeneks hakitud

1 muna

100 g hapukoort

25 g riivleiba

0,5 tl jahvatatud musta pipart

0,5 tl jahvatatud ingverit

0,5 tl soola

0.25 tl riivitud muskaatpähklit

30 g võid praadimiseks

Sõtku kõik koostisosad ühtlaseks taignaks. Sulata ahjupannil või. Vormi taignast ümmargused pätsikesed ning pane need ahju küpsema 200 C juurde. Küpseta  ca 20 minutit kuni pätsikesed on mõnusalt pruunid.   Küpsemise vahel pööra pätsikesi, et need oleks mõnusalt võised. 

Serveeri koos sinepikastmega. Kastme jaoks sega hapukoor, mesi, sinep ja sool omavahel vastavalt oma maitsele. Kõrvale võid anda ahjukartuleid.




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar