kolmapäev, 9. märts 2022

Vanillikreemi täidise ja soolakaramelli glasuuriga pontšikud

Pontšikud hõrgu vanillikreemi, soolakaramelliglasuuri ja pistaatsiapähkli pralineega.

Vot see on alles nauding...

Mis seal salata, kui kõik need detailid valmis teha, läheb ikka üksjagu aega aga tulemus on maitsev.

Vaja läheb:

Taigen:

3 muna

3 sl suhkrut

140 ml sooja vett

2,5 tl kuivpärmi

2 tl vanillisuhkrut

0,5 tl soola

475 g jahu

70 g toasooja võid

küpsetamiseks toiduõli


Sega omavahel muna, vesi, suhkur, sool, vanillisuhkur ja kuivpärm. Lisa jahu ja sõtku ühtlaseks, kuni moodustub ühtlane taignapall. See võtab aega ca 5 minutit. Lisa taignale tükk haaval toasoe või ja sõtku võitükid taignasse, kuni saad ilusa-ühtlase ja läikiva taigna.

Pane taigen õlitatud kaussi ja kata toidukilega. Aseta kauss sooja kohta kerkima ca 1 tunniks või kuni taigna kogus on kahekordistunud.

Kui taigen on kerkinud, siis laota see taignalauale ca 2 cm kõrguseks ja lõika sealt välja 6 cm läbimõõduga taignarõngad. Kokku peaksid saama ca 13 rõngast.

Pane need rõngad küpsetuspaberile kerkima (ära neid kata) ca 40 minutiks. Kuumuta õli ja küpseta kerkinud taignakettaid mõlemalt poolt ca 3 minutit, kuni pontšikud on ilusad kuldpruunid. Pane valmis pontšikud köögipaberiga kaetud taldrikule jahtuma, et eemaldada üleliigne õli.

Keedukreem:

0,5 tl želatiini

3 spl vett

190 ml+40 ml piima

95 g vahukoort

5 munakollast 

50 g suhkrut

3 spl maisitärklist

40 g piima

2 tl vanillisuhkrut

0, 25 tl soola

Pane želatiin koos külma veega punduma.

Pane 190 ml piima ja 95 g vahukoort potti ja lase neil keema tõusta. Samal ajal sega omavahel munakollased, suhkrud, sool, 40 ml piima ja maisitärklis. Hakka piima väikeste portsjonite kaupa lisama munasegu hulka, et muna ei läheks tükki. Kui kõik piim on lisatud, siis lisa potti ka leotatud želatiin ja tõsta pott tagasi pliidile. Alusta kuumutamist madalal kuumusel seni kuni kreem pakseneb ja muudustab ilus paks kreem. Kuumutamise ajal pead kreemi kogu aeg vispliga segama, et kreem ei läheks tükki.

Kurna valmis kreem läbi tiheda sõela ning pane saadud kreem külmkappi jahtuma. Kata kreem pealt toidukilega. Kui kreem on jahtunud, siis sega kreem korralikult läbi ja pane see pritskotti oma järge ootama.

Pistaatsiapähkli pralinee:

45 g pistaatsipähkleid

40 g suhkrut

1,5 spl vett

1, 5 spl glükoosisiirupit

näpuotsaga soola

näpuotsaga soodat

Pane potti pähklid, suhkur, vesi, siirup ja sool. Keeda madalal kuumusel kuni segu karamelliseerub ehk võtab pruuni värvuse. Ole ettevaatlik ja ära lase segul kõrbema minna. Võta pott pliidilt ning lisa sooda. Sega segamini ning kalluta saadud segu võiga määritud küpsetuspaberile ning lase taheneda. Purusta ning raputa glasuuritud pontšikutele.

Karamelliglasuur:

3 spl  suhkrut

90 g vahukoort

0,5 tl soola

45 g võid

90 g tuhksuhkrut

Pane poti põhja 1 spl suhkrut ja sulata see samal ajal potti liigutades, et suhkur sulaks täielikult. Lisa lusikahaaval suhkur ja toimi sarnaselt, kuni kõik suhkur on sulanud. Lisa toasoe vahukoor ja kuumuta kuni suhkur on sulanud. Tõsta pott pliidilt ja kurna saadud siirup läbi sõela. Lisa sool ning tükk haaval või ning sega kuni või on täielikult sulanud. Hakka lisama tuhksuhkrut kuni saad paksu läikiva glasuuri.

Võta jahtunud pontšikud ja täida need kreemiga. Kata pontšikud glasuuriga ning raputa peale pralinee. 

Ja nüüd nautima koos kohvi ja hea raamatuga.












Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar