pühapäev, 31. märts 2019

Acarajé


Üks traditsioonilisem ja  Brasiilia kööki iseloomustav toit on friteeritud suupiste, mis on valmistatud silmubade jahust ja pärit Bahia osariigist. Täidisena on originaalis kasutatud krevettidest ja pähklitest ning kookospiimast valmistatud pastat-Vatapa´d ning salsat. Suupiste nimi on Acarajé ja seda müüakse tänavatel ehk siis see on Brasiilia tuntuim tänavatoit.
Lugesin erinevatelt lehtedelt, et valmistada seda suupistet polegi nii lihtne. Osa toorainetest annab sellele toidu iseloomuliku maitse, mida ei ole võimalik millegagi asendada. Üheks selliseks tooraineks on rafineerimata palmiõli, millel on spetsiifiline maitse ja tugev värv. 

Täidiseks tegin pisut teistmoodi täidise kui originaalis. Kasutasin juustu, majoneesi, sinki, küüslauku ja ingverit. Üritasin friteerimiseks kasutada palmiõli aga kahjuks mulle see väga ei maitsenud- see on tõesti spetsiifilise maitsega. Suurema osa suupistete valmistamiseks kasutasin rapsiõli ja niimoodi friteeritud Acrajéd oli väga head.😊

Minu katsetuse tulemusel valmisid sellised suupisted. Pisut eeltööd ja vajalike materjalide hankimine ning mööndustega Brasiilia tänatoit valmib ka Eesti kodus. 😊

Retsept pärineb siit:
https://www.tastemade.com/videos/acaraje-recipe

Acaraje´d:
450 g silmube
1 sibul (hakitud)
soola maitsestamiseks

Pane silmoad köögikombaini ja peenesta neid väiksemateks tükkideks. Kalla oad kaussi ja kalla peale külm vesi. Purustatud ubade kestad tõusevad pinnale, eemalda need vahukulbiga. Leota ube vähemalt 8 tundi.

Järgmisel päeval nõruta oad ja pane need köögikombaini,  lisa pool hakitud sibulast ja purusta ühtlaseks pastaks. Pane pasta kaussi ja sega seda puulusikaga, kuni segu mass kahekordistub (vahustub). Maitsesta soolaga. Tõsta segu kõrvale

Kuumuta väikeses potis õli. Tee väikesed pallikesed oataignast ja küpseta need mõlemalt poolt kuldpruuniks. Lase pisut jahtuda ja tee keskele sisselõige. 
Täida acaraje´d täidisega ja lisa salsa.

Täidise koostisosad:
100 g Riivitud Gran Regale juustu
100 g peeneks hakitud sinki
100 g majoneesi
jupike riivitud ingverit
1 küüslaugu küün (riivitud)

Täidise valmistamiseks sega kõik koostisosad omavahel.

Salsa valmistamiseks
pool punast paprikat (peeneks hakitud)
1 valminud tomat (seemned eemaldatud ja peeneks hakitud)
pool sibulat (peeneks hakitud)
hakitud siledalehelist peterselli
2 spl  oliivõli
1 spl valge veiniäädikat

Sega salsa koostisosad.

Serveeri Acarajé-sid koos täidise ja salsaga.







Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar