esmaspäev, 23. detsember 2019

Hapupiima-vaarikamousse kook rukkijahupõhjal musta sõstra täidisega

Toidureis 2019 on jõudnud koju - talvisele  Eestimaale.
Selleks puhuks olen kokku pannud kolmekäigulise menüü, mis on valmistatud Eestis kasvanud ja kasvatatud koostiososadest. 
Eesti toit on hea toit. 😊

Seekord on teie ees magustoit. 
See on kook, millel on erinevaid kihte lausa neli. Rukkijahu biskviit, mustsõstra täidis, hapupiima mousse ning vaarika mousse. Lisaks kaunistuseks võikreem Vana-Tallinna likööriga ja metspähkli pralinee.

Kasutatud on Eesti tootjate poolt toodetud häid koostisosi, milledega on tore lõpetada Toidureisi 2019 rännakut läbi 35 riigi.

Suur aitäh, et olite minuga sellel toredal reisil. 💙

Koogi retsepti leiate siit.

Rukkijahu biskviitpõhi:
2 muna
näpuotsaga soola
2 sl suhkrut
1 sl nisujahu
2 sl rukkijahu

Kuumuta ahi 200 C juurde. 
Vahusta munad suhkruga. Lisa jahudega segatud sool ning sega ettevaatlikult ühtlaseks taignaks.
Kalla taigen ca 20*22 cm suurusesse küpsetuspaberiga vooderdatud vormi ning küpseta ca 10 minutit kuni põhi on küpsenud ja kergelt pruunikas. Lase põhjal enne kasutamist jahtuda.

Musta sõstra täidis:
350 g külmutatuid musti sõstraid
150 g suhkrut
20 ml vett
1 tl želatiini+ 5 tl külma vett

Pane mustad sõstrad koos suhkru ja 20 ml veega potti keema, kuni marjad on pehmed. Purusta segu saumikseriga ning hõõru läbi sõela. Nii saad ühtlase püree.
Sega želatiin külma veega ja kuumuta saadud segu mikrolaineahjus 15 sekundit või kuni želatiin on täielikult sulanud. Lisa saadud segu veel kuumale musta sõstra püreele ning sega ühtlaseks. Lase püreel jahtuda toatemperatuurile enne kasutamist.

Võta koogipõhi vormist välja. Koogi ülehitamiseks kasutasin metallist muudetava suurusega raami, mille küljed vooderdasin tordikilega.
Aseta koogipõhja ümber tordikilega raam ning kata põhi musta sõstra täidisega. Aseta kook külma ja oota kuni musta sõstra täidis on tardunud.

Hapupiima mousse:
400 g hapupiima
1 sl vanillisuhkrut
 2 tl želatiini
10 tl vett
200 g vahukoort
100 g suhkrut

Soojenda hapupiima mikrolaineahjus 30 sekundit.Sega želatiin külma veega ja kuumuta saadud segu mikrolaineahjus 30 sekundit või kuni želatiin on täielikult sulanud.
Lase segul jahtuda kehatemperatuurile ja lisa siis hapupiimale.
Vahusta vahukoor, suhkru ja vanillisuhkruga ning lisa hapupiimale.
Kalla saadud segu mustsõstra täidisele ja tõsta külmkappi. Lase täielikult tarduda enne järgmise kihi lisamist.

Vaarika mousse:
270 g külmutatud vaarikaid
20 ml vett
100 g suhkrut
2 tl želatiini
10 tl vett
200 g vahukoort

Pane vaarikad koos suhkru ja 20 ml veega potti keema, kuni marjad on pehmed. Purusta segu saumikseriga ning hõõru läbi sõela. Nii saad ühtlase püree.
Sega želatiin külma veega ja kuumuta saadud segu mikrolaineahjus 30 sekundit või kuni želatiin on täielikult sulanud. Lisa saadud segu veel kuumale vaarikapüreele ning sega ühtlaseks. Lase püreel jahtuda toatemperatuurile. Vahusta vahukoor ja lisa toasoojale vaarikapüreele. Kalla saadud segu hapupiima mousse kihile ja tõsta külmkappi. Lase täielikult tarduda enne kaunistamist ja serveerimist.

Vana-Tallinna likööriga võikreem:
100 g pehmet võid
2,5 sl tuhksuhkrut
3 sl magusat kondenspiima
2 spl Vana-Tallinna likööri

Vahusta või suhkruga heledaks vahuks. Lisa kondenspiim ja vahusta veel. Lisa liköör ja vahusta kuni saad ilusa ühtlase kreemi. Pane kreem pritskotti ja kaunista kooki vastavalt oma sooovile.

Röstitud metstähklipralinee:
100 g suhkrut
50 g purustatud röstitud metspähkleid.

Sulata suhkur ja lisa röstitud pähklid. Kalla saadud segu õhukese kihina võiga määritud küpsetuspaberile. Lase tarduda ning murra pralineest sobivad tükid kaunistuseks.













Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar