neljapäev, 19. detsember 2019

Krõbedas rukkileivakoorikus sous vide seasisefilee õlle kadakamarja kastmega, mesise peedi ja juustuse odrakruubi-kartuli ahjuvormiga


Toidureis 2019 on jõudnud koju - talvisele  Eestimaale.
Selleks puhuks olen kokku pannud kolmekäigulise menüü, mis on valmistatud Eestis kasvanud ja kasvatatud koostiososadest. 
Eesti toit on hea toit. 😊

Seekord on teie ees pearoog. 
Tegu on sous vide meetodil küpsetatud seasisefileega, mis hiljem on kaetud rukkileivaga ja küpsetatud pannil krõbedaks. Lisandiks on odrakruubi-kartuliahjuvorm juustuga ning mee ja äädikaga marineeritud krõmpsuv toores peet. Kastmeks on koorene kaste praetud sibula, kadakamarjade ja tumeda porter tüüpi õllega.
Igati mõnus toit jahedasse detsembrisse. Miks mitte pakkuda seda ka jõululauale? 😊

Kasutatud on Eesti tootjate poolt toodetud häid koostisosi, milledega on tore lõpetada Toidureisi 2019 rännakut läbi 35 riigi.

Liha koostisosad:
600 g seasisefilee
1 tl küüslaugupulbrit
0,5 tl soola
1 spl kuivatatud praetud sibulat (võib kasutada ka röstitud sibulat)
0,5 tl musta pipart
rosmariini oksakesi
Praadimiseks:
rukkileivast riivleiba
võid
õli

Sega maitseained, rosmariin ja sool omavahel. Kuivata filee ja eemalda kelmed. Kata maitseaineseguga ning pane vaakumkotti. Jäta seisma külmkappi maitsestuma 24 tunniks.
Küpseta sous vide vannis 60 C juures 90 minutit.
Lase lihal seista 10 minutit ja eemalda vaakumkott. Kuivata liha köögipaberiga ja kata riivleivaga.
Kuumuta pannil või ja õli ning prae liha mõlemalt poolt kuldpruuniks. Lase liha enne serveerimist seista ca 5 minutit.

Odrakruubi-kartuliahjuvormi koostisosad:
600 g kooritud ja viilutatud kartuleid
150 g odrakruupi
2 tl soola
200 ml kohvikoort
200 ml piima
Ahjuvormi:
ca 200 g riivitud täispiimajuustu
200 ml vahukoort

Pese odrakruubid ja leota neid ca 2 tundi külmas vees. Pane viilutatud katrtulid kihiti odrakruupidega potti. Kihtide vahele puista soola. Kalla peale kohvikoor ja piim. Keeda madalal kuumusel kuni kruubid ja kartuliviilud on pehmed. Pane kartul ja kruubid ahjuvormi ja kalla peale vahukoor. Kata juustuga ning küpseta ahjus 220 C juures kuni vorm on pealt kuldpruun.

Marineeritud peet:
200 g väga õhukeseks lõigatud toorest peeti (kasutasin köögivilja koorimise nuga, millega saab imeõhukesed viilud
20 g väga õhukeseks viilutatud punast sibulat
0,25 tl soola
2 sl valge veiniäädikat
1 sl vedelat mett

Sega kõik koostisosad ja masseeri marinaad käega peeti ning suru peet tugevasti vastu kausi põhja. Kata toidukilega ning lase seista ca 1 tund.

Kastme koostisosad:
1 spl võid
1 spl kuivatatud praetud sibulat (võib kasutada ka röstsibulat)
10 kuivatatud kadakamarja
50 ml tumedat porter tüüpi õlut
300 ml vahukoort
soola

Sulata pannil või ning lisa sibul ja kadakamarjad. Prae neid pisut aega ning lisa siis vahukoor. Lase keema tõusta ja lisa õlu. Keeda madalal kuumusel kuni kastme konsistents on mõnusalt viskoosne. Maitsesta soolaga.


Serveeri kõike soojalt ja muidugi head isu! 😊





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar