esmaspäev, 15. märts 2021

Kartuhwlid täidetud (villitud)

Üks väga huvitav retsept aastast 1864. Siit on näha mida meie esivanemad kunagi söönud on.

Täitsa põnevad kartulid ning kindlasti soovitan järele proovida,

2021 Toiduväljakutse retsept nr. 6  (183)

Kartuhwlid sawas polküpseks kedetud, koritaks neid, leikatatks iggal ühhel pealt üks siivike ärra ja tehakse nemas seest õneks, alt tehhaks kartuhwlid nattuke lammeks, et nemmad kindlast seista woiwad. Nüüd tehhaks üks seggades ühhest heast väljaleotud pisokeseks hakitud heringest, 1 peneks akkitud sibbulast, 1 lusikast wahhuks öerutud woist, 1/2 korteri röösast korest, natuke tõukatud pipprast, engliswirzist, muskatõiedest, 2-3 pihhutäie riivleivast, 3 munnast ja polest neist kartuhwlist väla lõikatud tükkidest, se enne sedda turlaki läbbi on jo öerutud sanud. Se täitmine seggataks hästi läbbi ja pantaks nüüd kartuhwi sisse, pantaks need siiwid kaaneks senna peale ja seataks neid ühhe woiga woietud panni peale. 

Kui nemmad nüüd klaopitud, munaga woietud ja riiwleiwaga üllepuistatud sanud, praditaks need parraja kuma sees küpseks ja elepruuniks. Se soost mis nr.514 sees tähentud, antaks jurde.


Järgi proovitud retsept..

Koostisosad:

4 keskmisest pisut suuremat kartulit

1 heeringafilee

1 väike sibul

30 ml vahukoort

soola ja pipart, soovi korral ka riivitud muskaatpähklit

1 muna-täidise sisse, 

1 muna kartuli katmiseks

30 g võid

riivleiba


Võta kartulid ja keeda need poolpehmeks. Koori kartulid ja lõika neil väike müts ära. Uurista kartulitel sisu välja ja lõika kartulid ka altpoolt siledaks, et püsiksid püsti panni peal.

Tee täidis kartulitele. Võta pool kartulitest väja uuristatud sisust ja sega see vahukoore, peeneks hakitud heeringa ja munaga. Maitsesta saadud segu soola ja pipraga.

Täida kartulid saadud seguga ning kata kartul eelnevalt ära lõigatud kaanega. Aseta kartulid võiga määritud ahjupannile. Määri kartulid munaga ja kata riivsaiaga. Võid lõigata tükikese võid ning panna sellele kartuli äralõigatud mütsikese peale. Ahjus küpsedes või sulab ja moodustab mõnusa krõbeda kooriku. Küpseta kartuleid ahjus kuni need on mõnusalt helepruunid.


Head isu!






Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar