teisipäev, 16. märts 2021

Ma`amoul ehk täidisega küpsised Lähis-idast

Tegu on Lähis-idast pärit muretaignast küpsistega, mille täidiseks on kuivatatud puuviljad ja pähklid ning rohkelt erinevaid vürtse. Need on suus sulavad küpsised, mis ei jäta kedagi külmaks. 

Taigna valmistamiseks kasutatakse nii mannat kui nisujahu, mis annab taignale mõnusa- veidi erineva konsistentsi.

Nende küpsiste vormimiseks kasutatakse tavalisel puust vorme, mida kahjuks meil kusagilt võtta pole ja seetõttu vormisin need lihtsalt käte vahel.

Koostisosad taignale:

125 g peeneteralist mannat

85 g nisujahu

40 g suhkrut

näpuotsaga soola

90 g võid

1 tl vanillisuhkrut

1 sl vett


Koostisosad täidisele:

50 g kreeka pähkleid

50 g india pähkleid

50 g kuivatataud aprikoose

0,25 tl kaneeli

0,25 tl kardemoni

2 tl suhkrut

2-4 tl vett

tuhksuhkrut kaunistuseks.


Sega kausis jahu, suhkur, manna, vanillisuhkur ja sool. Lisa või ja sega või näppudega jahhudega kokku nii, et või oleks täielikult segunenud. Lisa taignale vesi ning sütku kätega ühtlaseks taignaks.

Kata tainas toidukilega ja lase selle puhata toatemperatuuril ca 30 minutit.

Samal ajal kui tainas puhkab valmista küpsiste täidis. Purusta köögikombainis kreeka pähklid ja india pähklid. Lisa tükeldatud kuivatatud aprikoos ja purusta segu ühtlaseks massiks. Nüüd lisa vürtsid nin 1 tl vett ja sega kuni saad kokkukleepunud massi. Kui mass veel ei kleepu võid lisada vett tl kaupa. täidis peaks kokku kleepuma kui hakkad sellest palle vormima.

Kuumuta ahi 180 C juurde.

Jaga taigen 24-ks pallikeseks.ja kata need toidukilega, et need ei kuivaks õhu käes.

Jaga täidis samuti 24-ks pallikeseks. 

Võta taignapall ning vormi sellest sõrmede vahel ketas 6 cm läbimõõduga ja suru see kausikeseks. Aseta taignale täidise pall ning ühenda taigna servad, nii et täidis oleks täielikult kaetud taignaga.

Pane pallikesed ühenduskoht allpool küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.

Kui soovid mustrit küpsistele, siis vajuta neile kahvliga jooned. nii läheb ka küpsis pisut lapikumaks.  Seda pead tegema kohe peale küpsise vormimist, muidu hakavad küpsised kuivama  ja võivad praguneda.

Küpseta ahjus 20-25 minuti, kuni küpsised hakkavad kergelt värvi muutma. Tõsta ahjust ja lase neil täielikult jahtuda. Peale jahtumist raputa küpsistele tuhksuhkrut.













Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar