Traditsiooniline küpsetis, mida valmistatakse lehttaignast.
Vaja läheb:
360 g lehttaigent
Mandlikreemile:
35 g võid
35 g suhkrut
35 g mandlijahu
1 väike muna ca
(30 g)
0,5 tl maisitärklist
1 tl Vana Tallinn 40
Siirupi jaoks
läheb vaja:
15 ml vett
15 g suhkrut
Kreemi valmistamiseks
vahusta või lisa suhkur ning vahusta veel. Lisa mandlijahu ning sega ühtlaseks.
Lisa muna, maisitärklis ja rumm. Pane kreem pritskotti ning tõsta külmkappi 20
minutitks.
Siirupi valmistamiseks
pane potti suhkur ja vesi ning lase keema tõusta. Jahuta.
Koogi
kokkupanekuks rulli tainas 1,5 cm paksuseks ning lõika see 2 -ks ruuduks (küljepikkus 14 cm). Mässi
kumbki ruut eraldi toidukilesse ning pane ruudud külmkappi 30 minutiks.
Rulli kumbki ruut küljepikkusega ca 18 cm.
Pane üks taignaruut
küpsetuspaberile ning pressi õrnalt 13 cm tordivormiga, et jääks täignale õrn
ümmargune kujutis. Määri taigen väljastpoolt ringi munaga. Pritsi taignale
kreem jättes ringist 2 cm varu. Tõsta teine taignaruut ettevaatlikult kreemile.
Suru servad tihedalt kokku, et õhk tulekas välja taignakihtide vahelt. Kasuta
15 cm lägimõõduga rõngast, et lõigata välja kook. Kasuta noaselga ja voldi
kokku kokku koogi servad.
Tõsta kook
ahjuplaadile ning määri kook pealt munaga välja arvatud koogi volditud servad.
Lase puhata 15
minutit ja seejärel määri veel lahtilöödud munaga. Lõika koogile spiraalsed
lõiked. Lase koogil veel 30 minutit puhata.
Tõsta kook
eelkuumutatud ahju ja küpseta kooki 210 C juures 15 minutit kuni kook on
kulpruun. Alanda ahjutemperatuur 180 C-ni ja küpseta veel 30 minutit.
Kui kook tuleb
ahjust, siis pintselda see üle siirupiga.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar