laupäev, 8. jaanuar 2022

Galette des Rois (Kolme kuninga kook)

Traditsiooniline küpsetis, mida valmistatakse lehttaignast.

Vaja läheb:

360 g lehttaigent

Mandlikreemile:

35 g võid

35 g suhkrut

35 g mandlijahu

1 väike muna ca (30 g)

0,5 tl maisitärklist

1 tl Vana Tallinn 40

Siirupi jaoks läheb vaja:

15 ml vett

15 g suhkrut

Kreemi valmistamiseks vahusta või lisa suhkur ning vahusta veel. Lisa mandlijahu ning sega ühtlaseks. Lisa muna, maisitärklis ja rumm. Pane kreem pritskotti ning tõsta külmkappi 20 minutitks.

Siirupi valmistamiseks pane potti suhkur ja vesi ning lase keema tõusta. Jahuta.

Koogi kokkupanekuks rulli tainas 1,5 cm paksuseks ning lõika see 2 -ks ruuduks (küljepikkus 14 cm). Mässi kumbki ruut eraldi toidukilesse ning pane ruudud külmkappi 30 minutiks.

Rulli kumbki ruut küljepikkusega ca 18 cm.

Pane üks taignaruut küpsetuspaberile ning pressi õrnalt 13 cm tordivormiga, et jääks täignale õrn ümmargune kujutis. Määri taigen väljastpoolt ringi munaga. Pritsi taignale kreem jättes ringist 2 cm varu. Tõsta teine taignaruut ettevaatlikult kreemile. Suru servad tihedalt kokku, et õhk tulekas välja taignakihtide vahelt. Kasuta 15 cm lägimõõduga rõngast, et lõigata välja kook. Kasuta noaselga ja voldi kokku kokku koogi servad.

Tõsta kook ahjuplaadile ning määri kook pealt munaga välja arvatud koogi volditud servad.

Lase puhata 15 minutit ja seejärel määri veel lahtilöödud munaga. Lõika koogile spiraalsed lõiked. Lase koogil veel 30 minutit puhata.

Tõsta kook eelkuumutatud ahju ja küpseta kooki 210 C juures 15 minutit kuni kook on kulpruun. Alanda ahjutemperatuur 180 C-ni ja küpseta veel 30 minutit.

Kui kook tuleb ahjust, siis pintselda see üle siirupiga.









Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar