pühapäev, 16. jaanuar 2022

Pastéis de nata

Pastéis de nata ehk Portugali kreemikoogid on põnevad spiraalselt lamineeritud taigna poolest, mis on nähtav koogi põhjalt. Krõbe, võine ja kihiline koogikest peidab endas karamelliseeritud pealispinnaga vanillikreemi täidist. Milline imeline maitse.

Vaja läheb:

Tainas:

140 g jahu

0,25 tl soola

7 sl jäävett 

130 g võid, (toasoe) või peab olema nii pehme, et on määritav

Sega kausis jahu, vesi ja sool ning sõtku kokku ühtlane taigen. Sõtku taigent ca 10 minutit, et saaksid ühtlase ja elastse taigna.

Jahuga kaetud laual vormi taignast ruut (küljepikkusega ca 30 cm). Pühi ära taignalt üleliigne jahu. Määri 2/3-le taignale 60 g võid. Jäta 1 cm servast vabaks, ära servale võid määri.

Tõsta võist vaba osa (1/3) võiga määritud teisele kolmandikule ja tõsta kolmas kolmandik teisele kolmandikule. Vajuta tainas tugevalt kokku ja pressi välja õhumullid ning suru taigna servad kokku.

Lisa vajadusel lauale jahu ning rulli taigen uuesti taigen ruuduks (küljepikkus ca 30 cm). Pühi ära taignalt üleliigne jahu. Määri 2/3-le taignale 40 g võid. Jäta 1 cm servast vabaks, ära servale võid määri.

Tõsta võist vaba osa (1/3) võiga määritud teisele kolmandikule ja tõsta kolmas kolmandik teisele kolmandikule. Vajuta tainas tugevalt kokku ja pressi välja õhumullid ning suru taigna servad kokku.

Rulli taigen uuesti nelinurgaks ca 40x35 cm. Määri ülejäänud või kogu taigna pinnale. Rulli taigen tihedalt rulliks, alustades taigna lühemast servast. Mässi taigen toidukilesse ja jäta taigen seisma külmkappi üleöö.

Vanillikaste:

30 g jahu

205 g+ 2 sl  piima

6 munakollast

175 g suhkrut

90 g vett

6 sidrunikoore laastu

1 kaneelipulk

2 tl vanillisuhkrut

0,5 tl soola

Sega jahu, 2 sl piima ja munakollastega ühtlaseks. Kuumuta ülejäänud piim potis keemiseni. Lisa ettevaatlikult ja osade kaupa kuum piim munasegusse (koheselt kogu koguse lisamine- kalgendab muna).

Pane potti suhkur, vesi, sidruni koor ja kaneeli koor ning lase keema tõusta. keeda kuni segu temperatuur on 104 kraadi, siis tõsta segu pliidilt. Sega siirup muna-piimasegusse ning lisa sool ja vanillisuhkur. Lase kastmel jahtuda ning kurna kaste läbi peenikese sõela.

Kuumuta ahi 260-ni.

Võta taigen külmikust ning lõika 12-ks võrdseks rõngaks. Võta muffinivorm (12 pesaga) ja pane igasse pessa 1 tükk tainast. Vajuta tainas pöidlaga keskelt lapikuks ning suru tainas vormi seinadele. Aseta muffinipann külmkappi 20 minutiks. 

Võta pann külmkapist ja korrigeeri vajadusel taigna servi, et need oleksid muffinivormi servani. Pane muffinivorm veel 30 minutiks külmkappi.

Tõsta muffinivorm külmkapist ja täida iga pesa vanillikastmega kolmveerandini, siis jääb ruumi vanillikastmel kerkimiseks küpsemise ajal ja vanillikaste ei voola taigna ning vormi vahele.

Pane vorm ahju ja küpseta 14-17 minutit, kuni koogikeste servad on pruunid ning vanillikastmel on mõnusad pruunid karamelliseeritud laigud.

Eemalda koogid kohe vormidest ning lase jahtuda enne serveerimist.









Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar