pühapäev, 2. jaanuar 2022

Õuna-kaneelidessert valge šokolaadivahu ja peegelglasuuriga

Õuna- kaneelidessert, mis on keerukam ja koosneb tehnoloogiliselt päris mitmest etapist. Tulemus on huvitav ning pisut vaeva väärt.

Dessert koosneb õunatäidisest, valge šokolaadivahust (mousse) ja peegelglasuurist (mirror glaze). Kasutasin spetsiaalset silikoonist dessertide vormi, mis kannatab külmutamist. Ühe vormi maht on 120 ml.

Sellest kogusest saab ca 5 õunadesserti.

Õunatäidise jaoks läheb vaja:

120 g hapukat õunamahla

20 g suhkrut

1,5 g agar-agarit

0,25 tl kaneeli

pool õuna- tükeldatud peenikesteks tükkideks

Pane potti õunamahl ning sega omavahel suhkur ning agar-agar ja lisa segu õunamahlale. Lase segul keema tõusta samal ajal segu kogu aeg segades.

Tõsta segu pliidilt ning lase segul jahtuda, kuni see on tardunud. Pane tarretis köögikombaini ning purusta kuni oled saanud ühtlase segu. Lisa segule kaneel ning tükeldatud õunad. Jaga segu väikestesse jääkuubikuvormidesse ning pane need sügavkülma, et need jäätuksid korralikult.

Valge šokolaadivahu jaoks läheb vaja:

3 g želatiini lehti

75 g piima

20 g õunamahla

0,5 tl vanillisuhkrut

pisut soola

175 g  valget šokolaadi

180 g vahukoort

Pane želatiini lehed vette likku. Sega potis piim, mahl, sool ja vanillisuhkur. Lisa želatiini lehed ning kuumuta keemiseni kuni želatiin on korralikult sulanud. Pane potti valge šokolaad ning lase segul seista ca 1 minut, siis on šokolaad sulanud ja saad segu ühtlaseks segada. Lase segul jahtuda toatemperatuurile ning siis lisa vahustatud vahukoor. Vahukoore lisamisel sega segu õrnalt, et võimalikult palju õhku jääks segusse. 

Pane šokolaadivaht pritskotti ja täida silikoonvormid poolenisti. Lisas vormi külmutatud õunatäidis ning täida vorm ääreni šokolaadivahuga. Silu vormid pealt siledaks ning pane sügavkülma vähemalt 4 tunniks.

Peegelglasuuri jaoks läheb vaja:

9 g želatiini

60 g vett

100 g suhkrut

100 g glükoosisiirupit

80 g kondenspiima

110 g valget šokolaadi

Pane želatiin vette likku. Pane potti glükoosisiirup, vesi ja suhkur ning lase keema tõusta. Lisa kondenspiima ja želatiin. Sega kuni zelatiin on korralikult sulanud.  Võta segu pliidilt ning lisa šokolaad. Lase 1 minut seista kuni šokolaad on korralikult sulanud. Mikserda saumikseriga väga ettevaatlikult, et segu saaks korralikult segatud aga võimalikult vähe õhku segusse satuks. Lisa toiduvärv ning mikserda veel saumikseriga. 

Jahuta peegeleglasuur  28-30 C-ni. Võta desserdid sügavkülmikust ning pane dessertide sisse puutikud, et saaksid neid kasta peegelglasuuri sisse. Kasta desserte kaks korda peegelglasuuri sisse ning lase neil kahe kastmise vahel korralikult nõrguda. Pane saadud desserdid serveerimisalusele ning kaunista need vastavalt oma soovile. Mina lisasin ainult pisut pähkleid.

Pane desserdid külmkappi, ning lase neil enne serveerimist sulada.





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar