pühapäev, 17. oktoober 2021

Pärmitaignast kõrvitsad

 

Vahvad muskaatkõrvitsapärmitaignast küpsetised, mis näevad ise välja nagu kõrvitsad.

Vaja läheb:

1 kg muskaatkõrvits (Kõrvits puhastada ja tükeldada ning röstida ahjus 240 C juures ca 10 minutit, kuni kõrvits on pehme. Lase kõrvitsal jahtuda ja püreesta ning hõõru läbi sõela. Kasuta 260 g kõrvitsapüreed taigna valmistamiseks ja ülejäänust keeda näiteks suppi.)

240 g piima

1 pakk kuivpärmi (11 g)

1 muna

0,5 tl Himaalaja soola

0,5 tl Pumpkin spice ( kui seda käepärast pole võid panna 3/4 osa jahvatatud kaneeli + 1/4 osa jahvatatud vürtsi)

100 g suhkrut

50 g õli

ca 500 g jahu

1 munakollane määrimiseks

kaneelikoort kaunistuseks

Sega kõrvitsapüree ja piim ning lisa pärm, suhkur, maitseaine ja sool. Sega ühtlaseks seguks ning lisa lahtiklopitud muna ja õli. Jahu lisa kahes osas ehk pool ja pool. Kui kõik jahu lisatud ning tundub, et veel oleks vaja-võid julgelt jahu lisada. Sõtku taigent ca 10 minutit (mina kasutasin selleks lauamikserit).

Pane saadud taigen õlitatud kaussi ning kata toidukilega. Lase soojas kohas kerkida kuni taigna kogus on kahekordistunud. Vormi taignast 80 g kaaluvad ilusad ümmargused pallid. Võta peenikest nööri või jämedamat niiti ning seo taignapallid sellega, nii et taignapalli ümber oleks 8 keerdu (st tee 2 risti ümber palli). 

Pane seotud taignapallid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning lase taignal kerkida, kuni moodustuvad ilusad "kõrvitsad" st. taigen kerkib nööride vahelt välja.

Sega munakollane ning 2 spl vett ja määri saadud seguga taignapalle. Küpseta "kõrvitsaid" ahjus 220 C juures ca 15 minutit kuni need on ilusad pruunid.

Võta ahjust ja lase jahtuda ning eemalda nöör. Lisa igale "kõrvitsale" varreks poolik kaneelikoor.









Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar