esmaspäev, 27. detsember 2021

Kanelikook aastast 1864

2021 Toiduväljakutse retsept ja ikka aastast 1864.

Seekord siis kaneelikook ja originaalretsept siin:

Õige kuiva soentud nissujahhust, 1 toopi röösa piimast ja 2 sögilussika pärmist seggataks üks parras kohhe taignas sisse, ja lastaks se sojas kerkida. Siis woetaks 3 munna, 1 nael wahhuks ligutud solamatta woid, se peneks leikatud koor 1 zitronist, ntuke süelutud sukkrut ja weel niipalju jahhu senna jurde, kui ühhe kohheda taignale prugitaks ja sütkutaks tedda ni kaua, kunni ta opis käedest ärralahkub ja õige walgeks ja painutawaks saab. 

On see taignas nüüd weel üks kord kerkinud siis prukitaks tedda mitmesuggu kokide jurde, nii kui küümne, õuna, maanikoki ja nende eddasi.

Kui se nissuleiwa taignas walmistud ja tema koki ülleslömisse tarwis walms on, siis leikataks tedda tükkideks ni sureks kui üks parras öun, lautakse neid öige ümmargusselt ja lammelt wälja, arwata pool nenda paks kui pissuke sörm, woetakse siis sullatud woid, see jubba hästi ärrajahtund on, ja kallataks sest ühte teelussikagga igga tükki peale sest läbi nattuke, puistataks pissud sukkrut ja kanelid ülle ja rullitaks need kokid just nenda kui need maanikokid nr. 915 sees, litsutaks neid nattuke lammeks, lastaks neid siis kerkida, mearitaks neid lödut munnaga, pistetaks siin ja seal ühhe kahwliga läbbi ja küpsetaks neid parraja kuma jures.

Minu moodi retsept:

25 g värsket pärmi

1 spl suhkrut

250 ml käesooja piima

300 g jahu

Lase segul kerkida ca 30 minutit soojas kohas.

1 muna

100 g pehmet võid

poole sidruni riivitud koor

0,5 tl soola

3 spl suhkrut

ca 150 jahu

Lisa kerkinud taignale lahtiklopitud muna, sidruni koor, sool, jahu  ja suhkur ning sõtku ühtlaseks. Lisa pehme või ning sõtku tainast veel ca 5 minutit kuni see on elastne ja pehme. vajadusel võid lisada jahu.

Kata taigen ja pane sooja kohta kerkima ca 1 tunniks. 

Võta taigen ja jaga see ca 70 g taignatükkideks. Veereta tükkidest ümmargused pallid ning rulli need ümmarguselt lahti nii, et taigna paksus on ca 0,5 cm.

Täidise jaoks läheb vaja:

100 g sulatatud võid

150  g suhkrut

1 tl kaneeli

1 tl kardemoni

1 muna

Määri taignatükkidele sulatatud võid ning jäta ca 1 cm ringi servast vabaks. Raputa võiga kaetud osale kaneeliga segatud suhkur ning rulli taignatükid tihedalt kokku. Murra rullil kummaltki pool ots nii ära, et täidis ei tuleks välja. Pane rullid küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning vajuta need pisut lamedamaks. Määri rulle pealt muna-veeseguga ning torgi rulid kahvliga läbi.

Lase rullidel kerkida veel ca 30 minutit ahjupannil ning küpseta siis 220 C juures ca 15 minutit, kuni rullid on pealt kuldsed ja pruunid.

Võta ahjust ja raputa peale tuhksuhkrut ning naudi koos klaasi külma piimaga.







Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar