reede, 24. detsember 2021

Stollen

Stollen on tüüpiline Saksa jõuluküpsetis ning inspiratsiooni selle küpsetamiseks sain hiljuti jõuluaegsest Frankfurdist. Minu retsepti allikaks on klassikaline Dresdeni stollen, millele nagu alati olen lisanud omalt poolt midagi veidi põnevat ja erilist. Stolleni teeb eriti põnevaks see, et kui oled küpsetise valmis saanud tuleb oodata veel vähemalt kaks nädalat, et teada saada kuidas see maitseb. 

Igal juhul põnev. Retsept on siin ja tulemus on piltidel näha. Kahjuks ei saa edasi anda maitset aga uskuge mind see maitse on ootamist väärt.  

Vaja läheb:

120 g kuivatatud jõhvikaid

200 g rosinaid

130 g apelsinimahla

160 g käesooja piima

11 g kuivpärmi

2 tl suhkrut

330 g jahu

1 tl kardemoni

6 tl suhkrut

0,25 tl muskaatpähklit

0,5 tl soola

180 g võid

1 muna

1 mandariini koor

65 g soolatud indiapähkleid

Pane jõhvikad ja rosinad apelsinimahla sisse likku vähemalt paariks tunniks. Lisa käesoojale piimale kuivpärm ning suhkur. Sega ühtlaseks ning lase segul seista 15 minutit (pärmi aktiveerimiseks). Lisa piimale maitseained, sool ja muna ning sega ühtlaseks. Lisa jahu ning sega ühtlaseks. Lisa toasoe või ning sõtku taignasse. Sõtku taigent ca 5 minutit ning kata taigen rätikuga ning aseta sooja kohta kerkima ca 1 tunniks või kuni taigna kogus on kahekordistunud. Lisa taignale rosinad, pähklid, jõhvikad ja hästi peenikeseks tükeldatud mandariini koor. Sõtku ühtaseks ning jaga tainas kaheks. Vormi kummasti taignatükist piklik leivake ning aseta need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Kata stollenid rätikuga ning lase kerkida veel 30 minutit. 

Pane stollenid eelkuumutatud ahju ning küpseta 165 C juures ca 45-55 minutit. 

Stolleni katmiseks läheb vaja:

5 sl sulatatud võid

3 sl suhkrut

Määri ahjus tulnud stollenid võiga ning raputa peale tuhksuhkrut. Tee sama operatsiooni veel kaks korda, nii kinnistub mõnus suhkrune kiht stolleni ümber. Lase stollenil korralikult jahtuda ning mässi kumbki päts eraldi toidukilesse. Lase seista vähemal 2 nädalat ja siis on stollen valmis nautimiseks.









Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar